Doodslag of zelfverdediging? Vandaag hoort Manodj B. of hij 15 jaar de cel in moet

11 september 2023 09:29

De rechter doet vandaag uitspraak in het hoger beroep tegen Manodj B (43). Tegen hem werd door het Openbaar Ministerie opnieuw 15 jaar cel geëist voor het doodsteken van Sumanta Bansi. Zelf houdt de Horinees het op zelfverdediging.

Op 18 februari 2018 zou er ruzie zijn ontstaan over geld. Volgens B. had Sumanta, die bij hem en zijn gezin inwoonde, geld hebben gestolen. De twee hadden een geheime relatie en de 22-jarige vrouw was op dat moment ook net zwanger van hem. 

B. verklaarde dat Sumanta tijdens een ruzie het mes pakte waarmee hij haar tijdens een worsteling uit zelfverdediging meerdere malen heeft gestoken. Zes keer, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarna heeft hij al het bewijs weggemaakt en Sumanta begraven. 

Vier jaar lang wordt de vrouw vermist, totdat B. in september 2022 de politie de begraafplek aanwijst.  Aan de rand van industrieterrein Hoorn 80 waar ze uiteindelijk ook wordt gevonden. Het is een paar maanden nadat hij is veroordeeld tot 15 jaar cel

De verdachte heeft tot aan zijn eerste veroordeling altijd ontkend. Dat hij pas daarna is gaan praten over wat er is gebeurd wordt het hem kwalijk genomen. En het verhaal van zelfverdediging vindt het Openbaar Ministerie ongeloofwaardig. 

Er zijn afgeluisterde gesprekken tussen hem en zijn broer waarbij hij bekend haar te hebben doodgestoken. Ook wijst justitie naar forensisch onderzoek en andere telefoondata. Daaruit bleek dat hij in de twee weken voor haar dood ineens elf keer in de buurt van de plek was waar ze uiteindelijk is begraven. Zelfs enkele uren voor de dodelijke steekpartij nog. 

Voor de ouders van Sumanta is het verdriet groot.  “Wij hebben haar springlevend op vliegveld Zanderij (in Suriname, red.) afgezet en een paar jaar later komen we stukken botten ophalen in een gesloten kist”, vertelde moeder Sharmila in een emotionele slachtofferverklaring. Wat de familie betreft is geen straf hoog genoeg.

De raadsheer doet om 13.00 uur uitspraak.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844