Door brand verwoeste woningen aan Hoefblad in Zwaag binnenkort herbouwd

8 september 2021 13:25

De door brand verwoeste woningen aan het Hoefblad in Zwaag worden volgende maand opnieuw opgebouwd. Voor de bouwvak is het puin grotendeels geruimd, waardoor nu alleen nog de geraamtes staan van drie woningen. De politie vermoedt dat de brand, die begin juni plaatsvond, is aangestoken. Daags na de brand werd ingebroken in één van de woningen. De dader(s) zijn nog niet in beeld, de politie doet nog steeds onderzoek.

Buurtbewoners vertellen dat er voor de bouwvak is begonnen aan de sloop van de woningen. Wat vandaag te zien is, zijn de geraamtes en een deel van de voor- en achterkant van de woningen. 

Een aannemer gespecialiseerd in schadeherstel na onder meer branden en stormen, bouwt de woningen opnieuw op. Vanaf oktober (week 40) gaat de eerste schop weer in de grond. “We verwachten dat het ongeveer zes maanden gaat duren”, vertelt één van de mannen die vandaag op de bouwplaats was. “Het zal nog geen kerst in het nieuwe huis worden, maar de zomervakantie kunnen de bewoners weer in hun eigen huis vieren.”

De politie gaat uit van brandstichting maar is nog geen verdachte op het spoor. “Het onderzoek naar de brand en de insluiping zijn nog steeds gaande”, laat een politiewoordvoerder weten. “We delen daarom op dit moment geen inhoudelijke informatie hierover zoals hoe de brand precies is ontstaan.”

Eind juni verspreidde de politie videobeelden van een man, die vlak voor de grote brand was gezien bij het Hoefblad. Deze persoon is echter nog niet gevonden. De politie hoopt dat de man die nacht meer gezien heeft en is daarom nog steeds op zoek naar hem.

“Ik weet zeker dat de brand is aangestoken”, zegt buurtbewoner Maureen van Gennep. “Ik heb wel vijf garages gebeld om na te vragen of een dieselauto zomaar in brand kan vliegen, maar dat kan niet.”

Mentale en fysieke nasleep

Van Gennep woont tijdelijk in een andere woning aan Het Hoefblad. Ze heeft nog altijd last van de nasleep van de brand. Ze is gespannen, waardoor haar reuma is verergerd, vertelt ze vandaag. Omdat ze nu om de hoek woont, houdt Maureen de bouw van haar nieuwe woning nauwlettend in de gaten. “Ik heb de nieuwe meubels al besteld.”

Samen met haar dochter Nancy deed Maureen van Gennep eind juni haar verhaal in onderstaande reportage.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844