Door personeelstekort in Enkhuizen kunnen bouwplannen vooraf niet getoetst worden

17 november 2023 13:58
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

Enkhuizers kunnen voorlopig geen nieuwe bouwplannen laten toetsen, voordat ze een vergunning kunnen aanvragen. Dit vanwege een personeelstekort bij de afdeling Ruimtelijke Ordening van de SED-gemeenten. “Door krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk te hoog geworden. De balans moet hersteld worden”, aldus woordvoerder Esther Groen.

Het niet in kunnen dienen van bouwplannen die in strijd zijn met het bestemmingsplan – of er achter komen of een bouwplan haalbaar is – heet een principeverzoek. Inwoners kunnen deze verzoeken voorlopig niet indienen. Wel is het mogelijk een omgevingsvergunning aan te vragen, waar een wettelijke termijn aan zit om afgehandeld te worden.

“Voor grote projecten hebben we een bureau ingehuurd, daar lopen we geen vertraging op. En lopende principeverzoeken hebben geen termijnen”, legt woordvoerder Esther Groen uit. “Daar doen we dan ook langer over dan we eigenlijk zouden willen.”

Daarnaast zeggen de SED-gemeenten ook heel hard te werken om alle bouwplannen, die nog onder de huidige wetgeving afgerond worden, voor 1 januari ter inzage te leggen. “Met name daarin zien we een enorme piek aan werkzaamheden.”

Gemeenten al ruim een jaar op zoek naar personeel

Dat nieuwe bouwplannen niet getoetst kunnen worden op haalbaarheid heeft te maken met een tekort aan personeel. Op de afdeling Ruimtelijke Ordening van de SED-gemeenten is zo’n 30 procent van de beschikbare uren momenteel niet bezet.

“Door krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk zo hoog geworden, dat de balans tussen de hoeveelheid lopende aanvragen en/of verzoeken en de belastbaarheid van de medewerkers verstoord is”, aldus Groen. “Om die balans te kunnen herstellen hebben we prioriteiten in de werkzaamheden van deze medewerkers aangebracht. Hierbij is gekozen om geen nieuwe principeverzoeken in behandeling te nemen.”

Groen licht toe dat ze al een jaar op zoek zijn naar ervaren medewerkers. “In het voorjaar lukte het nog om mensen te vinden of door te laten stromen. Daarna lukte het niet meer om geschikte mensen te vinden.” En daarom hebben de SED-gemeenten ruim een half jaar het verzoek bij detacheringsbureaus uitstaan. “Helaas hebben we geen reacties ontvangen”, zegt ze.

Inwerken nieuw personeel uitgesteld tot januari

De afdeling Ruimtelijke Ordening bij de gemeenten vraagt om mensen die gespecialiseerd zijn in de onderwerpen die aan bod komen. “Daarbij is goede kennis van wetgeving en juridische kennis belangrijk”, aldus Groen. “In de afgelopen jaren hebben wij vooral jonge en onervaren mensen aangenomen. Zij zijn nog niet ervaren genoeg om het team weer aan te vullen met nog meer jonge medewerkers. Daarom zoeken we vooral ervaren mensen, en die zijn moeilijk te vinden.”

Omdat het inwerken van nieuwe medewerkers tijd vraagt, heeft de afdeling ervoor gekozen om de werving van nieuwe medewerkers uit te stellen naar begin volgend jaar.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844