Doorstroomlocaties open en verruiming terrassen, maar ‘pauzeknop drukt blijdschap’

11 mei 2021 18:15

Sportschooleigenaren, horecaondernemers en de reisbranche zijn blij met de aangekondigde versoepelingen tijdens de persconferentie. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. Wel zijn er zorgen over de zogenoemde ‘pauzeknop’ die het demissionair kabinet kan inzetten als het niet goed gaat met de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames.

Bij de doorstroomlocaties zijn alleen de attracties in de buitenlucht toegankelijk. Bij de Efteling bijvoorbeeld wel de python, maar niet Villa Volta of de droomvlucht. Bij Artis kun je wel de olifanten bewonderen, maar niet de vlinders. Maar op het terras wordt ’s ochtends koffie met appeltaart weer mogelijk, net als ’s avonds een diner. 

Wel houdt het kabinet een slag om de arm. Mochten de cijfers opeens tegenvallen, kunnen ze alsnog op een zogenoemde ‘pauzeknop’ drukken. Maar demissionair premier Rutte zei al dat dat waarschijnlijk niet nodig zal zijn

“Iets, maar misschien ook niets”

Voor Dylan Bijl, mede-eigenaar van sportschool Dynamic Fit in Alkmaar, is deze mededeling van Rutte en De Jonge dubbel. “Het is iets, maar misschien ook niets”, zegt hij tegen NH Nieuws. “Een wedstrijd die eindeloos doorgaat. Er hangt nog steeds een pauzeknop in de lucht, dat drukt de blijdschap wel.”

Volgens Bijl is de sector zwaar getroffen. Zijn sportschool heeft 20 procent minder leden dan voorheen. “We zijn er echt aan toe om dat weer in te kunnen gaan halen. Het kan maanden, misschien wel jaren voor we weer op dat niveau raken. Laten we hopen dat die pauzeknop niet wordt ingedrukt.”

Sprookjeswonderland weer open

De directeur van Sprookjeswonderland in Enkhuizen, Mathijs de Vries, is erg blij. “Daar wachten we al een poosje op”, reageert hij tegenover NH Nieuws. “Net als andere sectoren wachten wij ook met smart om ons ding weer te kunnen doen en ook weer geld binnen te krijgen.”

Gelukkig is er bij ‘doorstroomlocaties’ buiten geen toegangstest nodig. “Ik denk niet dat veel mensen komen, als ze eerst een test moeten doen. Mensen nemen het ons ook kwalijk. Wij kregen mailtjes dat als wij dat zouden doen, dat ze niet meer zouden komen. Maar ze
snappen niet dat we het verplicht zijn, dat het de regel is van de overheid”, vertelt De Vries.

Tekst loopt door onder de foto.

 

Speelpark Oud Valkeveen: “Nog even duimen”

Ook het Naardense Speelpark Oud Valkeveen reageert blij op de versoepelingen. Het was een onverwachte, maar aangename verrassing. “We hebben er de afgelopen weken wel op gehoopt en er stiekem ook wel een beetje rekening mee gehouden, dus we zijn wel al een tijdje geleden gestart met alle voorbereidingen. Er moet tot volgende week nog wel het een en ander gebeuren, maar we zijn zo goed als klaar voor de heropening.”

Wel is het ‘nog even duimen’, als het gaat om de ziekenhuiscijfers. “Maar we hebben goede hoop.”

Reisbranche blij met mogelijkheden

In de reisbranche zijn ze blij met wat er vanaf 19 mei weer mogelijk wordt. Zo staat de telefoon van reisagente Mariska Tuijp meteen na de persconferentie roodgloeiend. “Mensen hebben erop gewacht”, vertelt de Volendamse enthousiast.

Jaap Smit, wiens koffers nog net niet zijn ingepakt, is een van die reisliefhebbers. “Dit is voor het eerst weer in twee jaar”, vertelt Smit. Hij heeft samen met wat een vrienden een reis geboekt. Nog voor de persconferentie hebben ze dit besluit genomen: “Als je de vooruitzichten bekijkt, als iedereen gevaccineerd is, dan moet het toch weer een keer gaan gebeuren.”

Tuijp heeft haar eigen reisbureau en ziet dat meer mensen zo denken: “Deze week zijn er sinds een hele lange tijd boekingen gemaakt.” Ze ziet de afgelopen dagen de vraag naar reizen stijgen.

Op Schiphol zijn ze voorbereid op mogelijke drukte, laat een woordvoerder van Schiphol aan NH Nieuws weten. Op de luchthaven blijven de coronamaatregelen gelden, zoals 1,5 meter onderlinge afstand, mondkapjes en een toegangsverbod voor wegbrengers en halers. Hoe druk het vanaf 15 mei wordt, kon de woordvoerder van de luchthaven niet inschatten. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844