Dorpeling of echt stadsmens? Zusjes Tromp zijn totaal verschillend

25 april 2021 12:00

Ga je na je studietijd weer terug naar het dorp waar je geboren bent? De zusjes Tromp uit Hoogwoud kozen allebei precies het tegenovergestelde van elkaar. Dieuwertje koos ervoor om op te gaan in de massa in Amsterdam, Marijke wilde liever het ons-kent-ons van het dorp – waar ze een heel sociaal netwerk had aangehouden tijdens haar studie. Verslaggever Sander Huisman gaat op pad en zoekt de verschillen tussen een stadsmens of een dorpeling.

Ze woonden allebei in Amsterdam tijdens hun studie, maar Marijke – de jongste van de twee – kwam elk weekend terug naar Hoogwoud om hier haar vriendinnengroep te zien. Dieuwertje was juist blij dat ze niet terug hoefde. In Amsterdam kon ze de mensen kiezen met wie ze omging, en kon ze als ze wil even opgaan in de menigte. Na de studie kwam Marijke dus terug, maar bleef Dieuwertje in Amsterdam.

“Ik vond sociale contacten opbouwen en onderhouden heel moeilijk”, zegt Dieuwertje. “En dat ging over toen ik voor mezelf blanco opnieuw startte in een stad”, herinnert zij zich. “In een dorp is het moeilijk om te zeggen: Ik trek me even terug”, zegt Marijke. Zij is nu alweer drie en een half jaar terug in Hoogwoud. “Ik heb die behoefte dan ook echt niet. Ik vind het wel leuk dat rondwandelen en lekker teuten.” Dat verklaart dan ook haar terugkeer naar het dorp. 

Artikel gaat verder onder de foto

Zusjes Tromp Hoogwoud

Nu Dieuwertje moeder is geworden, kijkt ze al iets anders naar wonen in een dorp. Hoewel zij op zeven hoog in Amsterdam-West geen tuin heeft voor haar dochtertje Ayba, zijn daar wel talloze parken en musea. “Ik kan elke dag een andere plek bezoeken”, zegt Dieuwertje. 

Dieuwertje weet dat haar vriend graag in het dorp zou willen wonen. Hij is afkomstig uit Zuid-Soedan. “Als we in Hoogwoud lopen, worden we echt aangestaard”, vertelt zij. “En daar ben ik voor mijn dochter dan ook bang voor, dat ze dan toch opvalt.”

Bekijk meer afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405