Dorpsgevoel wéér terugbrengen: drie vriendinnen heropenen Westwouds café De Lindeboom

11 februari 2023 17:07

Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is. Dat dachten deze drie vriendinnen uit Westwoud ook. Hun lievelingscafé De Lindeboom stond namelijk al drie jaar leeg. En dus pakten ze zelf de handschoen op. “Ze bellen ons al met de vraag of ze er een feestje kunnen geven.”

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel wordt gevierd

Het is een groot gemis voor het dorp. Café De Lindeboom, dat een rijke historie heeft, is al drie jaar dicht. De vorige uitbaters konden het niet meer bolwerken. 

Dus springen Karin Blokker (52) en Thea Bot (53) uit Westwoud en Edith Ekelmans (61) uit Oosterblokker nu in dat gat. De drie vriendinnen kennen elkaar van de lokale voetbalclub, Woudia in Westwoud. De mannen van Karin en Thea zitten samen in een vriendenteam en Edith staat achter de bar. 

Het verhaal is eigenlijk bij toeval tot stand gekomen, zegt Edith. “We zaten met een groep vriendinnen bij iemand thuis. We hadden het over het café en we vonden het allemaal jammer dat ‘ie dicht was”, blikt Edith terug. “Toen dachten we: we gaan er gewoon voor.”

Gaan we het echt doen?

De dag erna belt Thea haar op. ‘Is het serieus. Gaan we het echt doen?’, vraagt ze zich af, terwijl ze met elkaar bellen. De keuze is snel gemaakt. “We bleven met z’n drieën over, en dus hebben we maar doorgepakt.”

Daarna komt alles in een stroomversnelling. Begin dit jaar schrijven ze zich in bij de Kamer van Koophandel. En dat betekent dat Westwoud een café rijker is. Geen overbodige luxe, aangezien er alleen in het dorpshuis De Schalm nog een biertje gedronken kan worden.

Het café staat overigens niet helemaal leeg. Een tijdlang wonen er nog twee Oekraïense families op de eerste verdieping. Maar sinds er een opvanglocatie in Hoogkarspel zit, vertrekken zij ook weer.

Maar die leegte zal snel opgevuld worden. Over enkele maanden is al het zover, als de vergunningen van de gemeente Drechterland binnen zijn. Ze hopen eind mei of begin juni open te gaan. Een openingsfeest mag dan ook niet ontbreken. “Dat sowieso: ze moeten weten dat we er zijn”, aldus Edith. “We willen tijdens de kermis weer gaan knallen.”

Hoewel ze alle drie een vaste baan hebben, gaan ze het avontuur samen aan. Kortom, aan ambities geen gebrek. “Alles is nog in goede staat en het meubilair en de barapparatuur mogen we overnemen. Er wordt niks veranderd qua interieur, het blijft zoals het is. We beginnen met een kleine en simpele kaart.” 

Positieve reacties

Het bruine café moet weer de huiskamer van het dorp worden, net als vroeger. “Zoiets wordt wel heel erg gemist.” Dat hun lievelingscafé voorgoed zou verdwijnen, was hun grote zorg. “Want als dit café verdwijnt, komt het nooit meer terug.”

Aan de reacties zal het niet liggen. Die zijn positief, weet Edith. “We hebben al veel leuke reacties binnengekregen. Ze bellen ons al met de vraag of ze er een feestje kunnen geven als we weer open zijn. Het geeft ons veel energie en motivatie om door te gaan.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405