Dreigende sluiting kledingbank Medemblik met nieuwe opslagruimte afgewend

28 december 2022 07:00
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Kledingbank De Drie Musketiers in Medemblik gaat met een positief gevoel het nieuwe jaar in. Voorzitter Jan van Vliet is erin geslaagd om een nieuw onderkomen te vinden, dat gaat dienen als opslagruimte. Hiermee is de dreigende sluiting van de kledingbank van de baan. “We moeten gewoon doorgaan.”

Kledingbank Medemblik

De kledingbank is, net als de voedselbank, gevestigd in de ABC-kerk in Medemblik en draait volledig op vrijwilligers. Mensen die het niet breed hebben kunnen hier via een puntensysteem maandelijks gratis kleren halen. Enkele honderden mensen maken gebruik van de kledingbank. En dat aantal loopt alleen nog maar op.

In Opperdoes wordt de binnengekomen kleding opgevangen en gesorteerd. Maar die opslagruimte is door de gemeente verkocht. Per 1 januari moest de kledingbank uit het pand zijn. “We kunnen onmogelijk alle kleding hier in Medemblik kwijt”, zei vrijwilliger Janny van Brouwershaven onlangs tegen NH Nieuws/WEEFF. Ze zag de toekomst somber in.

Slaapkamer

Aan het begin van deze maand werd bekend dat de kledingbank twee maanden extra respijt kreeg van de gemeente Medemblik en dat het kon rekenen op een eenmalige bijdrage van 6.500 euro. “Op 1 maart zijn we weg uit Opperdoes. Al moet ik de kleding op mijn slaapkamer opslaan, we gaan door”, zei Van Vliet strijdlustig, die blij is met de steun vanuit de gemeente. “Ze hebben ook aangegeven voor welke fondsen wij in aanmerking komen. Dus ik ga ervan uit dat er ook structurele steun komt.”   

Vrijwilligers kledingbank Medemblik

Nu is er dus – ruim voor de gestelde deadline – een structurele oplossing gevonden als het gaat om de opslag van kleding. “We kunnen een stukje in het gebouw naast de winkel huren”, zegt Van Vliet tevreden. “Normaal moesten we veel heen en weer rijden, van Opperdoes naar Medemblik. Dat hoeft nu niet meer.”

Er moet nog wel het een en ander vertimmerd worden, voordat de kleding kan worden opgeslagen. “Er moet onder meer een wand in gemaakt worden. Voordeel is dat er geen riool hoeft te worden aangelegd, want de vrijwilligers kunnen gewoon bij de kledingbank naar het toilet. Een kraan en verwarming is voldoende.” 

Zoveel mensen afhankelijk

Van Vliet is blij en opgelucht dat het is gelukt om een ruimte te vinden. Zodoende is het voortbestaan van de kledingbank gered. “Er zijn zoveel mensen afhankelijk van ons. Die hebben anders gewoon geen knappe kleding. En ook voor onze vrijwilligers, die met hart en ziel aan het werk zijn, vind ik het heel fijn.” 

Even schoot het woord ‘stoppen’ door zijn hoofd. “Maar ik kreeg zoveel reacties toen bekend werd dat we misschien niet verder konden. Van klanten, maar ook vanuit de politiek en mensen op straat. We moeten gewoon doorgaan.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Martin Van Der Linde – Van 12 tot (T)WEEFF
12:00 – 14:00 uur

WEEFF TV