Drie politieke partijen vragen Hoorns college om informatie over noodopvang vluchtelingen

13 september 2021 07:24
Opvang vluchtelingen in 2015 in De Kreek Zwaag

Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol en demissionair minister Ollongren hebben een dringende oproep aan gemeenten gedaan voor huisvesting aan vluchtelingen vanuit Afghanistan. In ieder geval Medemblik en Hoorn willen de oproep serieus bespreken binnen hun college, zo hebben ze 29 augustus laten weten aan mediapartner NH.

Maar omdat een reactie uitblijft hebben Christenunie, PvdA en Groenlinks in Hoorn vragen hierover gesteld aan het college. “We hadden gehoopt dat het college zelf eerder zou komen met informatie hierover naar de raad maar dat is niet gebeurd.” aldus Arnica Gortzak van de PvdA. “Hoorn heeft eerder laten zien dat we een vluchtelingenopvang heel goed voor elkaar kunnen krijgen.”

In 2015 werden in de Hoornse wijk Bangert en Oosterpolder in De Kreek 200 Syrische vluchtelingen opgevangen. “Door bezorgde inwoners hier op een goede manier in mee te nemen was uiteindelijk iedereen heel positief en enthousiast,” blikt Arnica Gortzak terug. De drie politieke partijen willen van het Hoornse college weten of er al onderzocht wordt waar opvang van Afghaanse vluchtelingen mogelijk is. Er wordt gehoopt op meer duidelijkheid nog voor de volgende raadsvergadering die op 21 september gepland staat.

De huidige wooncrisis werpt een schaduw over het vraagstuk.”Ik begrijp heel goed dat het frustrerend is als je al tien jaar op een wachtlijst staat en je hebt het idee hier nog langer op te moeten staan omdat een vluchteling een plek toegewezen krijgt.” Gortzak pleit dan ook voor meer creativiteit bij het op korte termijn oplossen van de wooncrisis. “Er zijn echt nog wel manieren waarmee je kan zorgen voor meer sociale woonruimte.”

Uitzending – 11 september 2021

Drie politieke partijen hebben het Hoornse college om informatie gevraagd aangaande de oproep voor huisvesting aan vluchtelingen vanuit Afghanistan. Beluister het interview met Arnica Gortzak van PvdA Hoorn hierover.

Drie politieke partijen vragen Hoorns college om informatie over noodopvang vluchtelingen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405