Droomberoepen staan centraal tijdens de Kinderboekenweek

6 oktober 2021 08:17
Kinderboekenweek Allemaal-Maikel Thijssen Photography
Bron: Westfriese Bibliotheken / Maikel Thijssen Photography

Van 6 tot en met 17 oktober is het Kinderboekenweek. Als thema is dit jaar gekozen voor ‘Worden Wat Je Wil’. “Het gaat dit jaar vooral over droomberoepen,” vertelt Paula Orme van de Westfriese Bibliotheken. Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Bette Westera die al een hele lijst boeken op haar naam heeft staan over de levensvragen van kinderen. Ook is er nog een prentenboek dat door illustrator Mark Janssen is gemaakt.

Tijdens de Kinderboekenweek hangen in de bibliotheek speciale posters. “Als je deze scant met je smartphone unlock je daar een gratis game mee,” legt Paula Orme uit. “Daarmee zijn filmpjes te zien, opdrachten te doen en krijg je boekentips om te ontdekken wat je allemaal kunt worden. In Stede Broec gaat het personeel zich verkleden. En er is een schrijfwedstrijd waarbij de opdracht is een sollicitatiebrief te schrijven als junior directeur van de Westfriese Bibliotheken.”

Ook muziek in de bieb

In het digiLAB is van alles te ontdekken over technische beroepen. Ook is er 16 oktober nog een muzikale kindervoorstelling in Enkhuizen. “Bas en Uk vinden overal muziek in,” licht Paula een klein tipje van de sluier op. “Ze hebben lange, dunne, dikke, gekke instrumenten en je mag verkleed als je droomberoep naar de voorstelling komen.”

In de basisschoolleeftijd wordt er nog lekker veel gelezen. “Populair zijn de boeken van Manon Sikkel, Leven van een Loser en De Waanzinnige Boomhut. Boeken waar ook veel plaatjes bij zitten waarvan ouders zich wel eens afvragen of dat nou wel zo nodig is. Maar als de kinderen het lezen is dat prima.”

Manon Sikkel heeft speciaal voor de Hoornse Roald Dahl school een verhaal geschreven waarin onder meer meester Lars en conciërge Siep een rol spelen.

Workshop voor volwassenen

Paula Orme heeft ook nog een tip voor volwassenen die niet zo goed weten wat ze willen worden. Voor hen organiseert de Westfriese Bibliotheken elke laatste maandag van de maand de activiteit Werken Aan Je Toekomst. “Elke maand staat een ander thema centraal met een korte workshop of presentatie. Zoals bijvoorbeeld interviewoefeningen voor een sollicitatiegesprek.”

Uitzending – 2 oktober 2021

Droomberoepen staan centraal in de Kinderboekenweek. Beluister het interview met Paula Orme.

Droomberoepen centraal in Kinderboekenweek

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405