Drukbezochte voorlichtingsavond over mogelijke bouwplannen Kersenboogerd leidt tot toezegging:”Ik ga met de wethouder in gesprek.”

21 september 2022 22:07
Voorlichtingsavond Kersenboogerd

Hoornse oppositiepartijen hebben vandaag op het stadhuis een voorlichtingsavond gehouden over de mogelijke bouwplannen van het college in de wijk Kersenboogerd. Inwoners zijn in grote getale op de uitnodiging ingegaan. Het collegevoorstel dat dinsdag bij de raadsvergadering als hamerstuk op de agenda staat bleek nog niet met hen te zijn besproken.

Volgens John Halsema (Hoorn Lokaal), als enige afgevaardigde van het college aanwezig, zal de inspraakprocedure na dinsdag worden opgestart. Te laat volgens de bewoners. Halsema benadrukt dat het dinsdag uitsluitend gaat om een onderzoeksvoorstel naar bouwmogelijkheden in zes zoekgebieden. Arnica Gortzak (PvdA) zegt in de vier jaar dat ze in de raad zit te hebben geleerd “dat besluiten achteraf vaak andere gevolgen hebben dan vooraf geschetst wordt door het college”. Samen met onder meer Liberaal Hoorn, Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn doet zij een pleidooi om het voorstel van de agenda te halen en eerst met bewoners in gesprek te gaan. Het liefst wijksgewijs.

Grote onrust

In de Rietzanger is de onrust erg hoog, vertelt een bewoner. “Verander niet wat goed is”, zegt Fleur Gabel. “Een van de successen van de wijk is de volkstuin. Daar zijn vriendschappen ontstaan.” Ook zorgt het park voor sociale cohesie. “Daar valt het salaris dat iemand verdient weg en zijn we allemaal gelijk”, vult een andere bewoner aan. “Haal het park weg en je krijgt er meer criminaliteit voor terug.”

Een bewoner van de Kersenboogerd die is opgegroeid in de Hoornse wijk Grote Waal laat weten hoe daar de problemen zijn verdwenen:”oude flats zijn vervangen met nieuwe flats waarin koopappartementen en sociale huurappartementen worden gecombineerd.” De Realistische Partij (DRP) is ook voorstander van sloop en vervangende nieuwbouw in plaats van het bebouwen van groen. Ellen van der Knaap (Fractie Tonnaer) meent dat verdwijnen van groen nooit onderdeel uitmaakte van het project Kansen voor de Kersenboogerd, het opknappen van woningen dat is besproken.

“Parkeerplaatsen hebben we genoeg”

Een bewoner van de Patio ziet niets in groen weghalen voor parkeerplaatsen:”We hebben er genoeg.” En waar het de woningnood betreft, staan er volgens haar meerdere gebouwen leeg in Hoorn. “Ook het MIX-gebouw stond jaren leeg. Volgens de gemeente kon er niemand wonen maar nu de oorlog in Oekraïne is uitgebroken kan het wel.” John Halsema van Hoorn Lokaal besluit de avond met een toezegging:”Ik ga met de wethouder in gesprek.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405