Drukte bij de Hoornse Vrijwilligersmarkt: “Hopen op nóg meer succes dan vorig jaar”

20 april 2024 15:12
Door Liza Trap
Bron: WEEFF / Liza Trap

De zesde editie van de Vrijwilligersmarkt in Hoorn startte vanmorgen met drukte en veel mensen die een praatje komen maken. Dit jaar staan er 35 organisaties die vrijwilligers werven, met veel uiteenlopende werkzaamheden. “Men houdt ervan om mensen te helpen en willen iets betekenen voor de medemens”, zegt Urmie Seedorf van Stichting AyúdaMe.

“Vrijwilligers zijn van groot belang voor alle West-Friese organisaties”, vertelt Nancy Alders van Vrijwilligerspunt West-Friesland. Volgens Alders is vrijwilligerswerk zoveel meer dan alleen maar koffie uitdelen in een verzorgingshuis.

“In elk bedrijf in West-Friesland vind je wel vrijwilligers. Deze worden wel steeds ouder, waardoor er nieuwe mensen bij moeten komen. Door dit soort dagen zijn organisaties zichtbaar, en kan er ook echt wat uitkomen!”

Opvallende deelnemers

Jonge vrijwilligers zijn te vinden bij de stand van Always Forward. Renate Loos vertelt dat ze vrijwilliger is geworden vanwege haar voetbalclub. “Ik vind het leuk om na de wedstrijd mensen te voorzien van drankjes. Daar helpt het hele team van Vrouwen-1 vaak mee. Ik werd gevraagd om hier vandaag te staan, en ik vind het leuk om ook jongeren te inspireren om vrijwilligerswerk te doen.”

Een opvallende nieuwe deelnemer is de Hoornse school Copernicus, opzoek naar mensen die hand-en-spandiensten om het onderwijs heen willen doen. “Surveilleren bij examens, tuinonderhoud, maar ook in de pauzes activiteiten ondernemen met leerlingen. Er kan van alles wat”, zeggen Pol Hinke en Thamea Hopman.

Sinds de vorige markt zijn er bij Stichting AyúdaMe ongeveer tien vrijwilligers bijgekomen. Zij zoeken dit jaar voornamelijk helpers die spullen, zoals huisraad, weg kunnen brengen naar mensen die net in een nieuw leeg huis wonen. “We maken van een kaal huis, hun nieuwe thuis. Elke vorm van hulp is welkom.”

Vrijwilligers zijn keihard nodig

“Mensen gaan ofwel met nieuwe contacten weg, of met nieuwe aanmeldingen van mensen die vrijwilliger willen worden”, zegt Alders. Zo geeft een bezoeker aan te kijken naar nieuw werk om iets met haar hersenen te doen, in plaats van iets lichamelijks.

Een andere bezoeker komt ‘per ongeluk’ even kijken en doet al vrijwilligerswerk. Ze werkt in de hulpverlening en wil graag kijken hoe andere organisaties mensen proberen te werven.

Wethouder Karin Hakhoff, die de markt vanmorgen opende, vindt het heel belangrijk dat deze dag wordt georganiseerd. “We hebben vrijwilligers gewoon keihard nodig. Je kan niet overal betaalde krachten voor inzetten. Ook voor de vrijwilliger zelf is het mooi om iets te ondernemen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844