Dubbel pech voor postbodes! Stempassen zorgen tijdens storm Ciarán voor extra ballast

2 november 2023 17:08
Bron: NH Media / Michiel Baas

Zul je net zien: op de dag dat veel scholen vanwege storm Ciarán de deuren niet eens openen, worden de plaatselijke postbodes met extra ballast opgezadeld. Want code oranje of niet: de stempassen voor de Tweede Kamerverkiezingen moeten vandaag gewoon bezorgd worden. 

Mariëtte Manshanden

Als moderne pakezels gaan ze ook vandaag weer de weg op: de postbezorgers. Met volgepakte tassen en een regenpak aan, op weg naar duizenden brievenbussen. Ze trotseren al fietsend de windvlagen alsof ze er niet zijn en lopen monter door slagregens heen. 

Een onverwachte glimlach achter een triest Hoorns beeld. De in de storm en regen lopende Mariëtte Manshanden uit Hoorn krijg je niet klein. Ze is zojuist klaar met haar wijk in de Kersenboogerd. Ze is doorweekt en haar bril beslagen. “Mijn ketting vloog eraf, dus ik moest het laatste stuk lopen”, klinkt het opgewekt. “Gelukkig woon ik vlakbij.” 

Verlaten fietspad

Het fietspad van Zwaagdijk-West is donderdagmiddag verlaten. Middelbare scholieren zijn door de aangepaste schooltijden al veilig thuis en voor een pleziertochtje op de fiets is het geen weer. Dus valt Debby Roos extra op – in haar fel oranje jas. “Last van de storm? Het is inderdaad flink winderig, maar ik heb zijwind, dus het valt mee. Ik ga nog sneller dan anders!”

Alsof de omstandigheden vandaag nog niet zwaar genoeg zijn, is ze extra bepakt. Naast de reguliere brieven kreeg ze honderden stempassen mee. Het bezorgen ervan is geen punt van discussie. Ook niet voor Debby. “Het is belangrijke post, dus het moet vandaag. Dat hebben ze goed uitgekiend”, zegt ze met een knipoog. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Debby Roos bezorgt post op Zwaagdijk-West

Mariëtte heeft er ook veel bezorgd. “Op sommige adressen heb je er maar één, bij het volgende huis kunnen dat er wel drie of vier zijn. Maar ik had geluk, want ik werd geholpen door een collega.”

Er kwam een advies om thuis te werken, scholieren mochten thuisblijven, of werden eerder naar huis gestuurd. Maar de postbodes? Die gaan gewoon de straat op. “Het is nu ‘pas’ code oranje, dat valt nog mee. Pas bij code rood gaan ze in conclaaf”, weet Debby. Storm of niet, ze vervolgt vrolijk haar route. “Dit is mijn vaste wijk, vol met leuke mensen. Ik neem ook nog een stuk over van mijn collega, die is deze week vrij. Dus ik ben nog wel even zoet.” 

Een paar kilometer verderop neemt Mariëtte haar fiets ter hand. Op weg naar huis in de stromende regen en af en toe getrakteerd op een stevige rukwind. En dan moet die verdomde ketting vanavond ook nog worden gemaakt. “Dat wordt een klusje voor mijn man.”  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844