Duidelijke protestboodschap van Noord-Hollandse boeren in Schermerhorn: ‘Wij Blijven!’

21 juni 2022 20:52

Tientallen boeren hebben vanavond in Schermerhorn (bij Alkmaar) het grote boerenprotest afgetrapt met een ludieke actie. In het gras werd met tractoren de boodschap ‘NH #WijBlijven!’ gevormd. Morgen gaan de acties verder in Stroe (Barneveld), waar 30.000 boeren worden verwacht.

Protestactie Boeren Noord-Holland

De actie is gemoedelijk verlopen en richtte zich tegen het stikstofbeleid en andere beperkende regels. De boeren stellen er nu ‘helemaal klaar mee te zijn’ en laten op deze ludieke wijze van zich horen.

“Het is eigenlijk triest dat we hier staan”, vertelt mede-organisator Ad Baltus. “We hadden liever iets anders laten zien.”

Volgens Baltus gaat het stikstofbeleid “heel veel betekenen” voor boeren. “We moeten reducties behalen die eigenlijk onhaalbaar zijn. En dat betekent dat er heel veel bedrijven waarschijnlijk weg zullen raken.”

NH Nieuws van live bij de actie. Kijk hieronder de beelden terug

LIVE: Boeren trappen af met groot protest in Schermerhorn, kijk hier mee

De boeren voeren weer actie. Morgen, tijdens de landelijke demonstratie in Stroe, worden 30.000 boeren verwacht. Vanavond is er al een voorproefje in Schermerhorn bij Alkmaar. Noord-Hollandse boeren komen hier om een protesttekst te verlichten, leesbaar in het donker, vanuit de lucht.

Posted by NH Nieuws on Tuesday, June 21, 2022

Boer Ingrid de Sain uit Schellinkhout is ook een van de organisatoren, samen met haar man en dochter doet ze ook mee aan het protest. Ze vertelt gepassioneerd over haar bedrijf: “Wij zijn meer dan voedselverzorgers, we zijn ook landbeheerders. We letten in ons werk overal op, dus ook op dierenwelzijn en de natuur.”

Door de nieuwe stikstofplannen van het kabinet maakt ze zich zorgen over de toekomst van het bedrijf: “De sector staat van alle kanten onder druk. Wij hebben honderd melkkoeien en een opvolgster. We willen dat de volgende generatie ook een toekomst krijgt.”

Morgen gaan de protestacties verder. Vanuit heel het land komen boeren op trekkers naar de gemeente Barneveld. Volgens Rijkswaterstaat moeten weggebruikers rekening houden met veel vertraging onderweg.

Eerdere actie

In 2020 reden de trekkers ook al over het Schermhorense veld uit protest tegen het stikstofbeleid. Destijds luidde de verlichte boodschap: ‘NH <3 Boeren’. Het stelde een positieve en trotse actie voor, om te laten zien “dat we trotse boeren zijn, dat we van ons mooie Noord-Holland houden en er alles aan doen om het bestaan van onze bedrijven”, aldus de organisatoren destijds.

Boeren

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405