Duurzame nestkast moet overlevingskans voor jonge vogels in Hoorn vergroten

14 april 2023 10:37
plantjesmarkt risdam noord 2022 - foto aangeleverd door Ted van der Bruggen

Het is niet makkelijk een terugloop van de fauna, het dierenrijk, te constateren. Dit stelt Ted van der Bruggen van de stichting Risdam-Noord Groen. “Maar de vlinders die ik als amateurfotograaf tien jaar geleden zag zijn nu een zeldzaamheid geworden.”

In de Hoornse wijk waarin de stichting actief is wordt ook getracht iets aan de vogelstand te doen. “In woonwijken zijn steeds minder natuurlijke broedplaatsen”, vertelt Van der Bruggen. “Er zijn minder boomholtes, doordat tuinen worden aangelegd met minder bomen en struiken. En huizen worden beter geïsoleerd waardoor er geen holtes meer zijn. Ook zijn er steeds minder heggen en hagen. Hier kunnen we wat aan doen door nestkasten op te hangen. Dat kun je het beste doen met de opening naar het noorden of noordoosten.”

Een frequente bezoeker van de wijk Risdam-Noord is de grote bonte specht. “Daar zijn we heel blij mee, maar deze vogel hakt ook de openingen groter van de nestkasten die in de wijk hangen. Daarmee probeert hij de jonge vogels er uit te pikken.” Recentelijk zijn er duurzame nestkasten aangeschaft die het gehak van de specht kunnen weerstaan. “Dit vergroot de overlevingskans van de jonge vogels. Voor de grote bonte specht die zich vooral voedt met insecten is er genoeg verder in de wijk te halen.”

Plantjesmarkt

Ondanks alle verwoede pogingen ziet Van der Bruggen nog geen grotere verscheidenheid aan vogels in de wijk. De stichting is bezig met het terug laten komen van meer bomen en struiken in de wijk. Morgen wordt hiervoor van 10.30 tot 13.00 uur bij wijkcentrum De Cogge in Zwaag een plantjesmarkt georganiseerd. “Vorig jaar trok dit 425 bezoekers.”

Dit jaar zal ook een bloemoloog met biologische bollen aanwezig zijn. “De bollen die we normaal kopen zijn allemaal bewerkt met middelen. Daar vergiftigen we ons zelf mee”, zegt Van der Bruggen. Stichting Groei en Bloei zal ook aanwezig zijn op de markt met planten. “Wij delen daarnaast kennis. Alles wordt verteld over het opkweken van de plantjes, en natuurlijk ook over de juiste plaats van het planten”, aldus voorzitter Dick van Kleinwee.

Ook de vereniging voor veldbiologie en een maker van vogelnestkasten is aanwezig met informatie. De zadenwerkgroep van stichting Risdam-Noord Groen en de voedselbank voor bijen zullen gratis zaden verstrekken.

Op zoek naar samenwerking

Stichting Risdam-Noord Groen kijkt om zich heen voor samenwerking met andere wijken. Hiertoe is ook het Hoornse college uitgenodigd de plantjesmarkt te bezoeken. “Het bezoek van burgemeester en wethouders is een grote erkenning”, stelt Van der Bruggen. “De wethouders zullen gezamenlijk om 10.30 uur de markt openen, en de burgemeester wordt uitgedaagd om te helpen bij het maken van een insectenhotel.”

Uitzending – 25 maart 2023

Ted van der Bruggen vertelt wat stichting Risdam-Noord Groen onderneemt om de biodiversiteit in de wijk toe te laten nemen

Duurzame nestkast vergroot overlevingskans voor jonge vogels in Hoornse wijk Risdam-Noord

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844