Wie in West-Friesland geen auto voor de deur heeft staan, moet goed plannen om van A naar B te kunnen komen. Het openbaar vervoer zit vaak stampvol of valt uit door personeelstekort. Een elektrische deelauto zou daar een oplossing voor kunnen zijn en het is daarnaast ook nog eens beter voor het milieu en de portemonnee.
Autodelen is als verschijnsel niet nieuw in mobiliteitsland. In grote steden als Amsterdam, Alkmaar en Haarlem is het al redelijk ingeburgerd. Wel is het een trend dat langzaam oprukt naar het platteland en de randgebieden, nu ook Wognum overstag is gegaan.
Maar wat moet het uiteindelijk opleveren voor een autogebruiker? Bart Huisman somt op waarom hij dit verschijnsel naar Medemblik heeft gehaald én er zelf gebruik van maakt. “Geen kosten voor benzine, het is beter voor het milieu, elektrische auto’s zijn duurder en mijn auto stond anders toch maar stil.”
Bovendien was zijn zus haar auto kwijt door de APK. “Dus één en één is twee. Zij heeft nu mijn oude auto”, zegt hij lachend. “Het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Normaal ben ik ongeveer 133 euro per maand kwijt aan een autoverzekering en wegenbelasting, en dat valt nu weg.”
Toch liep het project vertraging op, doordat levering en plaatsing van de laadpalen en aansluiting op het stroomnetwerk van Liander meer tijd kosten dan verwacht. De laadpaal is neergezet aan de Lange Regel, in de buurt van het winkelcentrum. “Inmiddels hebben negen bewoners zich gemeld, dus het ziet ernaar uit dat we binnenkort een tweede deelauto kunnen plaatsen. Er is uiteindelijk ruimte ingecalculeerd voor acht.”
Het is niet de eerste keer dat gemeenten in West-Friesland aan de haal gaan met autodelen. Vorig jaar oktober had Hoogkarspel nog de primeur, waar nu twee deelauto’s rondrijden. Toch loopt het project nog spaak vanwege een tekort aan ‘autodelers’.
“Hoogkarspel zit even in een dipje”, merkt Tom Hoogewerf, van Samen Slim Rijden, die net als Huisman zijn auto de deur heeft uitgedaan. “We hebben maar een poule van zes bewoners, dat is gewoon te weinig. Ook het kilometrage valt tegen: ze maken kortere ritjes. We hebben net een pilotjaar achter de rug, dus we nemen die bevindingen mee naar volgend jaar. Hoe kunnen we het aantal verder opschroeven?”
Maar die ambities worden nog groter en concreter: gesprekspartner Zonnecoöperatie West-Friesland wil in heel de regio hiermee aan de haal gaan. In een regio waar iedereen elkaar kent, praat een initiatief als Samen Slim Rijden zich snel rond. In 2020 toonden Enkhuizen en Hoorn al interesse. Volgens Hoogewerf kunnen Koggenland en Opmeer daar nu aan toegevoegd worden. Hoe staat het daar mee? “Die gesprekken lopen nog. Er wordt nu uitgezocht hoeveel deelauto’s het straatbeeld zullen gaan bepalen, en welke parkeerplaatsen er worden toegewezen. Maar het zal niet lang meer duren, ik denk begin volgend jaar.”
Naast dat het beter is voor het milieu en de portemonnee, kunnen deelauto’s ook een oplossing bieden voor het parkeerprobleem in Enkhuizen en Hoorn, met name in het centrum. Hoogewerf: “Inwoners leveren bijvoorbeeld hun tweede auto of parkeervergunning in, waardoor er weer parkeerplekken vrijkomen. Dit leidt tot minder auto’s en zoekverkeer.”
Ook kan autodelen als aanjager dienen voor gemeentemedewerkers en ambtenaren. “Gemeenten kunnen bijvoorbeeld deelauto’s aanschaffen, waarin overdag medewerkers rijden en in de avond boa’s. Het biedt veel mogelijkheden.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844