Een bakker, een school, een supermarkt, maar geen café: hoe Nibbixwoud langzaam leegloopt

7 november 2022 12:05
Bron: Michiel Baas / NH Nieuws

Met de recente sluiting van de Marskramer telt Nibbixwoud opnieuw een winkel minder. Het café, de verfzaak en slager: ze zijn allemaal uit het straatbeeld verdwenen. Het aantal ondernemers in het dorp is op de vingers van één hand te tellen. Een centraal dorpshart moet voor een ommekeer zorgen. “Wat weggaat, komt bijna niet meer terug.”

Uitverkoop bij de Marskramer

Het nieuws dat het Marskramer-echtpaar na 44 jaar met pensioen gaat, is ingeslagen als een bom in Nibbixwoud. “Heel erg jammer”, reageert Ed Entius van de Dorpsraad. “Een aderlating voor het dorp. Meerdere generaties gingen daar naartoe. M’n moeder kon zich prima zelf redden, dankzij de Marskramer. En met Sinterklaas haalden iedereen daar zijn of haar cadeautjes. Dat zal dit jaar wel even wennen zijn.”

Geen spookdorp

Nu de Marskramer hoogstwaarschijnlijk plaats maakt voor woningen, is het winkelbestand naar beneden gekelderd tot vijf. Het dorp, met dik 3.000 inwoners, is nog lang geen spookdorp, maar Entius maakt zich wel zorgen: “Als alle lokale ondernemers, die de afgelopen jaren hun deuren hebben dichtgedaan, in één dag zouden sluiten, zou je zeggen: het gaat heel slecht met Nibbixwoud. Maar omdat het over een langere tijd gaat, is het een beetje sluipend. Wat weggaat, komt bijna niet meer terug. En dat is erg jammer.”

Wel bleef er een bakker in Nibbixwoud. Entius: “In 2019 ging Peter Kool na vijftig jaar met pensioen. Toen we te horen kregen dat Jan Botman het stokje wilde overnemen, waren we daar natuurlijk erg blij mee.” Toch is het lijstje met winkels die geen ‘opvolger’ hebben gevonden lang. “Het witgoed, een verfzaak, cafés, een kledingwinkel, de slager, een bloemist, Welkoop. Stuk voor stuk zijn ze allemaal uit het straatbeeld verdwenen”, somt Jan Hulst op.

Veranderend koopgedrag

Hij is sinds 1983 eigenaar van de Albert Heijn in Nibbixwoud en weet als geen ander hoe het straatbeeld met de dag verandert. “Een veranderend koopverdrag van de consument heeft er flink ingehakt. Jong en oud: iedereen koopt online. Het is erg zonde, voorheen hadden we winkels zat.”

Want Nibbixwoud heeft volgens Hulst veel te bieden. “We hebben een florerende sportaccommodatie, een basisschool en een supermarkt. Het zit allemaal dicht bij elkaar en binnen twee minuten zit je op de snelweg. Ik noem het ook wel het hart van West-Friesland.”

Tekst gaat verder.

Hans in zijn lege Marskramer in Nibbixwoud

Een dorpskern

Volgens Entius is het een kwestie van anders denken. “We moeten gebruik maken van de nieuwe situatie. Niet kijken naar wat er niet meer is, maar kijken wat we kunnen doen om Nibbixwoud weer levender te maken.” Zo heeft de Dorpsraad in 2018 een Dorpsvisie opgesteld. Daarin staat dat Nibbikkers onder meer een dorpskern missen. Uitbreiding van het winkelbestand en centralisatie is dan ook ‘zeer welkom’.

De komst van een grotere supermarkt – aan de overkant van de huidige Albert Heijn – met daarmee een groter assortiment, viel goed in de smaak bij de gemeente Medemblik. “Daar zijn we heel blij mee. We zijn hier 12 jaar mee bezig geweest. Er is meer ruimte om te parkeren en dat trekt altijd nieuwe bezoekers”, zegt Hulst. Net als bij de Marskamer zullen in het oude pand woningen komen. “We hopen halverwege 2023 open te gaan.”

Veel wensen

Entius: “Voor veel Nibbikkers is de supermarkt heel belangrijk, dat staat niet ter discussie. Maar er ligt nog een grote stapel wensen. Zo willen ze dat er wordt gewerkt aan een soort centrum, een herkenbaar dorpshart waar je na het fietsen een kop koffie kunt drinken. Ook zijn er veel vragen over wat er met de oude school gaat gebeuren of met de rest van Het Ganker. Die kan ook wel een oppepper gebruiken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405