Een beetje hoogtevrees houdt de wethouder niet tegen; De Koepoort weer in ere hersteld

5 december 2022 19:00
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Met enige hoogtevrees stapte wethouder Win Bijman van Enkhuizen vanmorgen in het bakje. Hij had de taak om de goudkleurige windvaan weer op de top van De Koepoort te schroeven. De prominente toegangspoort van Enkhuizen is na een restauratie van een half jaar weer in ere hersteld.

Met enige trots staat Willem Boeder, mede-eigenaar van aannemersbedrijf E.A.B, toe te kijken hoe de wethouder op grote hoogte de symbolische daad verricht. Als geboren Enkhuizer was hij 25 jaar geleden ook al betrokken bij de renovatie van het Rijksmonument, dat in 1574 is gebouwd. “Toen stond ik als jochie boven te timmeren. En nu mochten we de renovatie opnieuw doen. Dat is fantastisch, echt te gek.” 

Flinke klus

Het was een flinke klus. Een half jaar namen de werkzaamheden in beslag. Denk hierbij aan het herstellen van natuursteen, het voegwerk en de scheuren in de gevels. Verder vond er  onderhoud en herstelwerk plaats aan de houten ornamenten en leibedekking. Ook werd het lood deels vervangen en is de buitenkant opnieuw geschilderd. “Er was lekkage, al jarenlang. Er was veel houtrot geconstateerd. Daar hebben we ook voor gewaarschuwd.”

Inmiddels staat Bijman weer met beide benen op de grond. “Ik had nog wel iets langer boven willen blijven, want het uitzicht is prachtig.”

De restauratie van De Koepoort moest niet veel langer op zich laten wachten, zegt Bijman. “Het was al een aantal jaren nodig, daar hebben we als Enkhuizen ook echt voor gespaard. We investeren als college fors in het erfgoed in Enkhuizen. En het is belangrijk om dit erfgoed voor de toekomstige generaties in optimale staat te bewaren.”

Boeder geniet ondertussen van een gebakje – met De Koepoort als opdruk. Maar wat als het monument over 25 jaar weer aan een opknapbeurt toe is? “Dan lig ik met mijn benen languit en geniet ik van de jongens die dan bezig zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405