Een blijvende herinnering aan Marcel Reus, eeuwige strijder voor de saamhorigheid

5 oktober 2022 07:05
Bron: Aangeleverd

Het verdriet in de dorpen Sijbekarspel en Benningbroek is groot als Marcel Reus in de zomer van 2021 plotseling overlijdt. Samen met zijn vriend Kees Oudt trekt hij jarenlang samen op, als supervrijwilliger en als strijder voor de saamhorigheid. Buurman en Buurman, worden ze regelmatig genoemd. Maar dan wél ontzettend handig. Ruim een jaar na het overlijden van Marcel volgt erkenning voor het duo. 

Kees Oudt (links) en Marcel Reus, achter de bar

Voetbalvereniging DESS, zwembad ’t Ploetertje, het kermiscomité, Koningsdag en carnaval. Je kunt het niet bedenken of Marcel Reus was er op een of andere manier bij betrokken. In veel gevallen dus samen met zijn vriend Kees. Marcel was een duizendpoot die altijd energie stak in de gemeenschap. “Drukke mensen hebben altijd tijd”, was een gevleugelde uitspraak van hem. 

Niet geheel toevallig komt die uitspraak terug in de zitbank die de gemeente Medemblik dinsdagavond overhandigde aan de vrouw van Marcel. De bank zal als blijvende herinnering op het terrein van SV DESS worden geplaatst en op 13 november worden onthuld. 

Onderscheiding

Dinsdagavond werd zijn vriend Kees overvallen door de burgemeester van Medemblik, Dennis Straat. Voor zijn vele verdiensten en de belangrijke rol die hij vervult in de dorpskernen, ontving Kees de onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau. “Bevlogen vrijwilligers als Kees en Marcel maken het mogelijk dat voorzieningen en organisaties in Sijbekarspel-Benningbroek een actieve rol blijven spelen in de gemeenschap”, aldus de waarnemend burgemeester. Marcels vrouw Miranda alvast een foto van het bankje overhandigd. 

Kees zat onder meer 30 jaar in het bestuur van biljartvereniging BCBS en is sinds 1985 veelvuldig aan het werk op het zwembad. Vanaf de start in 1992 is hij zeer betrokken bij Huttendorp. En dan is hij ook nog betrokken bij het kermiscomité, Paspop, Dorpshuis De Vang en DESS. “Een gouden vrijwilliger”, zegt dochter Chantal met trots. 

De feestelijke avond staat in schril contrast met vorig jaar zomer. Op de terugreis vanaf kermis De Weere wordt Marcel onwel. Precies voor het terrein van zijn werkgever – Langedijk Lelies aan de Gouwe – raakt hij te water. Hij wordt slechts 51 jaar oud. Een schok van ongeloof raast door beide dorpen. 

Indrukwekkende uitvaart

Sijbekarspel-Benningbroek loopt leeg voor een indrukwekkende uitvaart. “Voor Marcel en Kees geldt: iedereen kent ze. Want ze zijn bijna overal bij betrokken”, zegt zwembad-voorzitter Claus Ursem.  

Zoals zo vaak drijft ook hier het verenigingsleven op een aantal mensen. Uit automatisme, uit verantwoordelijkheidsgevoel en om de dorpskern levendig te houden. “Strijders voor saamhorigheid? Zo zou je het kunnen noemen, ja.” 

Supervrijwilliger Kees Oudt wordt onderscheiden

Waar Kees ‘gewoon’ doorgaat met zijn klussen bij de verenigingen en comités, laat zijn weggevallen vriend een gat na. Marcel wordt gemist. Met verdrietige besef momenten als gevolg. Claus, zelf onder meer voorzitter van ’t Ploetertje: “Veel dingen worden wel opgepakt door anderen. Maar dan zie je de slootkanten of het onkruid bij het zwembad en denk je: ‘Verdorie, dat hield Marcel altijd bij’.”

Of, zoals zijn dochter Mireille treffend zei: “Zoals hij, zijn er maar weinig.”

Miranda Reus krijgt een foto van de herinneringsbank

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405