Eén jaar later: leerlingen en docenten herdenken fatale steekpartij Dani (14)

26 oktober 2023 14:01
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

Leerlingen en docenten van Oscar Romero in Hoorn staan vandaag stil bij het overlijden van de 14-jarige Dani die één jaar vlak voor de school werd neergestoken. Er wordt een boom geplant en een herdenkingssteen onthuld. “We hebben met zijn allen stilgestaan bij het verlies van een mensenleven. Dat veel te kort heeft geduurd”, zegt rector Wessel van de Hoef.

Het is ’s morgens 10 uur, de school ligt verstopt in een dik pak mist. Op het schoolplein is het stil en verlaten, want het is herfstvakantie. Een aantal docenten en een paar leerlingen komen toch naar school toe om stil te staan bij deze tragische dag, precies één jaar terug. 

Eén jaar later: leerlingen en docenten herdenken fatale steekpartij Dani (14)

Rector Wessel van de Hoef spreekt in besloten kring de aanwezigen toe. Sommigen met een arm om elkaars schouders. “Er was zeker emotie. Er was een aantal leerlingen, wat ik heel dapper vond. En een aantal collega’s, waarvan sommige op die dag echt van dichtbij bij het incident betrokken zijn geweest. Die eerste hulp hebben verleend.”

Buiten op het schoolplein gaat de bijeenkomst verder. Er wordt een boom geplant met daarnaast een gedenksteen voor Dani. “Een Japanse notenboom die staat voor hoop. Maar hij wordt ook heel erg oud en dat leek ons mooie symboliek. Bij Dani heeft het leven maar 14 jaar geduurd. Dat is veel te kort. Maar we hopen dat zijn nagedachtenis nog eeuwen en eeuwen blijft.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Eén jaar later: leerlingen en docenten herdenken fatale steekpartij Dani (14)

Het afgelopen jaar is voor de betrokkenen voorbij gevlogen, maar over Dani wordt nog vaak gepraat. Ook al gaat dat voor iedereen op zijn of haar eigen manier. “We hebben dertienhonderd leerlingen en ruim honderd collega’s. We hebben mensen die daar vanaf minuut één heel erg bij betrokken zijn geweest en die ook veel tijd en ruimte nodig hebben gehad om te verwerken wat ze hebben gezien, wat ze hebben meegemaakt. Sommige leerlingen kenden hem niet en pakten snel de draad weer op, anderen hebben er ongelooflijk veel moeite mee en voeren er nog steeds gesprekken over.”

Op maandag 26 oktober vorig jaar ontstaat er even buiten de school ruzie tussen Dani en een toen nog 16-jarige jongen uit Purmerend. Een kledingruil blijkt later de aanleiding te zijn van de ruzie. Dani wordt voor de school neergestoken. Een schok gaat door West-Friesland en ver daarbuiten. Later die week overlijdt Dani aan zijn verwondingen. Er wordt een stille tocht door Hoorn georganiseerd. De dader krijgt 14 maanden gevangenisstraf en jeugd-tbs opgelegd.

Komende maandag, direct na de herfstvakantie, is de dag dat Dani overleed. De school houdt tussen de middag een minuut stilte. Van de Hoef:  “Rond half één zal dat zijn. Zodat leerlingen daarna als ze de behoefte hebben, ook hier naar deze plek kunnen om om even hun gedachten te laten gaan over wat er gebeurd is vorig jaar.” 

Herdenken wat er gebeurd is, brengt ook een belangrijke boodschap met zich mee. “Dat als je meningsverschillen hebt met elkaar, dat nooit, nooit, nooit met daden oplost, maar altijd met woorden. Daar geven we extra aandacht aan want er is te veel ellende in de wereld. We moeten dat echt anders gaan doen met zijn allen, en dat begint op school.”

Eén jaar later: leerlingen en docenten herdenken fatale steekpartij Dani (14)

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844