Een krater in Abbekerk: café Het Nieuwe Bonte Paard is nu écht weg

6 april 2023 07:58
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

De Abbekerkers konden al even aan het idee wennen, maar nu is het dan echt definitief. Op de plek waar jarenlang café-restaurant Het Nieuwe Bonte Paard stond, is nu een flinke krater geslagen. Met de grond gelijk gemaakt, om ruimte te maken voor nieuwe woningen. “De lege plek geeft een leeg gevoel.”

Cor, Thea en Laura Verhart tussen de puinhopen Het Nieuwe Bonte Paard

Een flink gat in het centrum van het dorp. In etappes maakte sloopbedrijf Van der Bel de afgelopen weken een definitief einde aan het horecabedrijf, dat vanaf 1978 in het bezit was van de familie Verhart. Dinsdag werden de laatste muren omgehaald, alleen de betonnen vloer is nog zichtbaar. “Het is een raar gezicht”, zegt Laura Verhart. “Nu is het écht weg.”

Samen met haar zus Marjolein bestierde Laura het etablissement aan de Dorpsstraat. Net zoals haar ouders Cor en Thea dat zo lang hadden gedaan. Afgelopen november sloten ze definitief de deuren, na een veiling van de inboedel. En nu is het tweede huis, de plek waar de zussen opgroeiden, met de grond gelijk gemaakt. 

Stoelen door de ramen

Het greep ze aan, de sloop. “Het gebouw is ook al zo lang in de familie. We zijn er iedere dag even heen gegaan, om te kijken. Goed voor de verwerking. Zo was het voor mijn ouders ook te doen.” Een dieptepunt in het proces was de ‘inbraak’ in het verlaten café, vorige week. “Stoelen zijn door de ramen gegooid en er zijn nog wat dingen gesloopt. Daar kon mijn vader maar moeilijk mee omgaan. Jammer en onnodig. Ik vond van één van deze figuren nog de AirPods, op de trap naar boven. Zeker vergeten. Hij of zij mag ze komen”, zegt Laura. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Oud-eigenaar Cor Verhart bekijkt de sloop Het Nieuwe Bonte Paard

Op deze plek worden 16 appartementen gebouwd. Het plan was dat het Nieuwe Bonte Paard een doorstart zou maken in het vernieuwde dorpshuis – aan de overkant van de weg. Laura zei eerder tegen NH: “Dat was voor ons een unieke kans om dat traject in te gaan. Vervolgens hebben we sinds 2017 heel veel gesprekken met de gemeente gehad, maar puntje bij paaltje was er geen geld meer voor het nieuwe dorpshuis. En dus staan we als bedrijf met lege handen.” 

De houding van de gemeente leidde tot boosheid in Abbekerk, onder meer bij de vaste bezoekers. Maar vooral was er ook teleurstelling over het verdwijnen van hun stamkroeg. “Ik begrijp de beslissing van de familie om Het Nieuwe Bonte Paard te verkopen helemaal, maar voor het dorp is het heel triest. Zeker omdat er niets voor terugkomt”, zei Peter Groot vorig jaar oktober. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Thea, Cor, Laura en Marjolein Verhart voor Het Nieuwe Bonte Paard

De zussen Verhart richten zich ruim maanden na de sluiting in Abbekerk op de toekomst. Laura bereidt zich al voor op een nieuw avontuur en gaat aan de slag bij het nieuwe restaurant WOOODS, dat eind april in Hoogwoud de deuren opent. Zus Marjolein overwintert op Bonaire, waar ze regelmatig in de horeca werkt. Laura: “Het hele gedoe met de gemeente heeft zó lang geduurd. Het is verdrietig dat het laatste stukje van Het Bonte Paard nu definitief weg is, maar het geeft ergens ook wel rust.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405