Eerst gediskwalificeerd, daarna brons voor Bas Takken: “Hele trukendoos leeggehaald”

3 september 2021 14:08

Het is Bas Takken (22) vandaag opnieuw gelukt om naar een podiumplek te zwemmen op de Paralympische Spelen. Al was dat wel even spannend, want aanvankelijk werd hij gediskwalificeerd. Uiteindelijk mocht de Hoornse atleet tóch de finale zwemmen en veroverde hij een bronzen medaille op de 200 meter wisselslag. Afgelopen woensdag behaalde Takken zilver op de 400 meter vrije slag.

“Heerlijk! Helemaal na vanmorgen, bizar!”, zegt Bas Takken na zijn bronzen race tegen de NOS. Hij zag de finale bijna aan zich voorbij gaan. In de voorrondes werd hij namelijk gediskwalificeerd. “Ze zeiden gezien te hebben dat ik een vlinderbeenslagbeweging maakte binnen mijn schoolslag.”

“We hebben de hele trukendoos leeggehaald en als protest ingediend met beeldmateriaal.” Daarmee lukt het om zijn diskwalificatie terug te draaien, waardoor Bas kon meezwemmen in de finale van de 200 meter wisselslag. “Man, man, man. Je wilt niet weten wat voor stress je daar evengoed van hebt.”

Van zwembad De Waterhoorn tot de Spelen in Tokio
De 22-jarige Bas Takken begon op achtjarige leeftijd met zwemmen bij Zwemvereniging Hoorn, waarna hij al snel meedeed met wedstrijden. Vanwege platvoeten en zijn voetstand heeft hij verminderde beenkracht. Hij zwemt mee in de klasse S10, voor sporters met een minimale handicap.

Gaat voor goud

Zijn bronzen medaille is voor hem dan ook een verdienste van het team. “Ik kan alleen maar een dikke shout-out geven naar alle staf”, zegt hij. “Anders had ik hier niet eens gestaan. Daar wil ik niet eens aan denken.”

Afgelopen woensdag behaalde de zwemmer uit Hoorn zijn eerste Paralympisch eremetaal. Op de 400 meter vrije slag behaalde hij een zilveren medaille. “Het ultieme doel is natuurlijk ook een keer goud, dat zal het rijtje natuurlijk wel compleet maken. Dus daar ga ik de komende drie jaar ontzettend hard voor werken.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Takken (@takkenbas)

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844