Eerste Art Route Zwaag drukbezocht en toch gemoedelijk

7 augustus 2022 20:40
Kunst In De Kas

7 authentieke tuinen in ‘oud Zwaag’ vormden vandaag samen de Art Route Zwaag. De ruim 14 kunstenaars hadden aan publieke aandacht geen gebrek. Ook was het een sociaal gebeuren voor de Zwaagers. “We zijn al drie uur bezig”, vertelt Theo. “We komen uit het dorp, dus zie je veel bekenden.”

Een van de exposerende kunstenaars is Paapi. Hij richt zich op cartoonfiguren uit de jaren ’80 en ’90 die een beetje in de vergetelheid zijn geraakt. “De bezoekers worden er blij van. Het levert een hoop leuke gesprekken op. Mensen herinneren hun kindertijd weer.” Tijdens de lockdown maakte Paapi veel hartvormige kunst. “Om even de gedachten van de mensen te verzetten naar iets leuks.” In onderstaande video laat hij je kennismaken met zijn kunst.

Tijdens de Art Route is ook de mogelijkheid om kunst te verkopen. Maar dat blijkt niet altijd even makkelijk, laat kunstenaar Mandak Azizi weten. Dat kan echter ook komen omdat het meterslange doek dat hij exposeert niet heel erg handzaam lijkt. In totaal heeft Mandak al zo’n 1.500 schilderijen gemaakt. In onderstaande video vertelt hij hier meer over.

Noortje Peerdeman werkt veel met ruimte in haar kunst. Zelfs bij haar werken op het formaat 10 bij 10. Ook zij is van mening dat de dag erg geslaagd is.

Marga en Hans zijn uit Hoogkarspel naar Zwaag gekomen vanuit hun vriendschap met Noortje. Vooral de afwisseling van de verschillende kunstenaars spreekt hen aan.

Theo uit Zwaag was zeer gefascineerd door het verhaal van een Zuid-Afrikaanse kunstenaar op de Art Route over hoe zij met brons werkt. “Er zijn ook veel mooie schilderijen, prachtige beelden, plastieken, je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier vandaag in Zwaag.” Wel zag Theo betrekkelijk weinig jongeren. “Maar ook voor hen is het heel interessant. Ik hoorde dat er plannen zijn om deze route eens in de vijf jaar te organiseren, maar ik denk dat dit iets is wat wel jaarlijks kan.”

Uitzending – 2 juli 2022

Kunst In De Kas bestaat vijf jaar. Beluister het interview met oprichter Johan Dijk.

Kunst In De Kas bestaat 5 jaar

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405