Eerste noodlokalen geplaatst vanwege grootse schoolverbouwingen in Medemblik

Bron: WEEFF/ Max Malee

De eerste units die als noodlokalen gaan dienen, zijn geplaatst op het terrein van FC Medemblik. Dat is nodig omdat tussen 2024 en 2026 de Meridiaan, de Jozefschool en de Maria Bernadetteschool worden verbouwd. Tijdens de bouwwerkzaamheden gaan de leerlingen van deze scholen naar de tijdelijke school bij de voetbalvereniging.

Plaatsen noodlokalen Medemblik

Al jaren vragen scholen om budget om te kunnen verbouwen. En vorig jaar kwam dat er toen de gemeente in totaal 35 miljoen euro beschikbaar stelde. Maar om de Meridiaan, de Jozefschool én de Maria Bernadetteschool te kunnen verbouwen was er wel een tijdelijke noodlocatie nodig. 

Dat werd dus het terrein van FC Medemblik. Het D-veld wordt opgeschoven waardoor er ruimte ontstaat voor de noodlokalen. Het neerzetten van de eerste unit wordt gezien als een belangrijke stap. Tot blijdschap van de scholen, al zijn er natuurlijk ook zo z’n uitdagingen, vertellen docenten Michel en Karina.

Ruimte als grootste uitdaging

“De ruimte is kleiner dan normaal, dus we moeten even kijken hoe we dat gaan indelen. Waar de kinderen komen bij de kleuterlokalen bijvoorbeeld. Misschien dat de groep gesplitst moet worden. Maar ook is nog onduidelijk wat er wel en niet kan en mag op het kleuterplein. Dus hoe vermaken we de kinderen buiten?”

Het wordt dan ook even wennen. “Als ze het nieuwe schoolplein en nieuwe klaslokaal zien dan zullen ze er blij mee zijn. Maar aan een kleiner lokaal en een andere omgeving moeten ze natuurlijk ook weer wennen.”

Tekst gaat verder onder de impressie van de tijdelijke noodschool.

Impressie noodschool gemeente Medemblik op terrein van FC Medemblik

Verantwoordelijk wethouder Gerben Gringhuis kijkt tevreden toe als de eerste unit wordt geplaatst. “Nadat het hele huisvestingsproject vier jaar dat het heeft stilgestaan, zien we nu eindelijk dat we met de scholen eindelijk aan de slag kunnen met hun verbouwing. En daar hebben we deze noodhuisvestiging echt voor nodig, dus ben ik hartstikke blij dat we daarvoor een goede plek hebben. FC Medemblik heeft ons ook heel erg geholpen en gastvrij ontvangen.”

Hij vervolgt: “Ik denk dat de kinderen iets zullen hebben van ‘wat is het gaaf dat we op een voetbalveld les krijgen’. Ik hoop dan ook wel dat de kinderen lid worden van de voetbalvereniging of van de tennisvereniging hier vlakbij.”

Drukte in de wijk van noodschool

Het terrein van de voetbalvereniging ligt wel midden in een woonwijk. Toch denkt de wethouder dat het niet tot overlast zal leiden, bijvoorbeeld door parkeerdrukte. “We hebben hier een mooi parkeerterrein voor bij FC Medemblik. Ook hebben we de omwonenden meegenomen tijdens een inloopavond over wat gaat er allemaal gebeuren, zodat ze ook gewoon weten wat ze te wachten staat. Iedereen is vooral heel positief.”

Projectleider Anna Nieuwendijk van de gemeente is tevreden met hoe het nu gaat. “Alles loopt goed met de tijdelijke huisvesting en het gaat allemaal volgens planning. Dus we verwachten geen gekkigheid meer.”

Planning

Na de meivakantie trekken de leerlingen van de Meridiaan in de noodlokalen. Later dit jaar komt de Maria Bernadetteschool er voor een deel bij. Zodra die scholen zijn verbouwd, is het de beurt aan de Jozefschool om te verhuizen naar de tijdelijke opvanglocatie. Uiterlijk 2026 moeten de verbouwingen van de drie scholen zijn afgerond.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405