Eeuwenoude volksvermaak ringsteken nog altijd populair in Enkhuizen

16 september 2022 11:03

Niet alleen de harddraverij stond gister op het programma in Enkhuizen, ook het ringsteken kwam voorbij. Tientallen mensen langs de kant keken toe. Aan het eeuwenoude volksvermaak deden 18 deelnemers mee. Zoals de Texelse Jaap Lap, voorzitter van de vereniging van het Aangespannen Paard, die trots is op hoeveel leden ze voor het ringsteken hebben: “Ze zijn alleen wat grijzer.”

Dat de leden van de vereniging het Aangespannen Paard wat ouder zijn, deert Jaap niet. Hij is een tevreden voorzitter, ook met de jeugd die mee doet. “Je merkt alleen dat er minder met de oude koets wordt gereden. De jeugd rijdt vaak op een marathonwagen.”

Een marathonwagen is een moderne koets op rubberen banden. Zoals die van Emma en Jane die gister met de harddraverij in Enkhuizen meededen. Ze wonnen uiteindelijk de prijs voor originele aanspanning. 

Ringsteken Enkhuizen

Zelf reed Jaap gister op een authentieke koets, die je veel ziet bij het ringsteken. “Een doktersrijtuig, het is een koets met een verhaal”, zegt Jaap. “Mijn koets komt bij stalhouderij Van der Lans vandaan. Zij deden ook uitvaarten met koetsen aan het begin van de 20e eeuw. Mijn koets was daar een privérijtuig.”

De deelnemers met de oude koetsen zijn vaak ook authentiek gekleed. “Kledij wordt aangepast op het verleden.” Jaap draagt het oude trouwpak van zijn opa. “Vroeger dacht ik dat mijn opa altijd te dik was. Maar nu denk ik dat opa helemaal niet zo dik was als ik nu.” Er is zelfs een verschil in de kleur hoed. “Met een grijze hoed ben je eigenaar van al het spul waarmee je ringsteekt en met een zwarte hoed niet.”

Tijdens het ringsteken kun je niet alleen een prijs winnen door zoveel mogelijk ringen te steken met een houten ‘sabel’. Er zijn allerlei categorieën. Zoals het schoonste geheel, de manier waarop er gemend wordt, maar ook welk paard het beste loopt. Uiteindelijk won Elsa van Straaten het ringsteken in Enkhuizen. 

Ringsteken Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405