Eigenwijze uil vlucht tijdens trouwceremonie met ringen

23 mei 2022 12:19
Bron: GLOCAL Media

Een uil bezorgde een Hoorns echtpaar een wel heel bijzondere bruiloft. De vogel zou komen aanvliegen met de ringen, maar besloot er vandoor te gaan. De brandweer moest uiteindelijk te hulp schieten om het eigenwijze dier naar beneden te halen. 

Het waren niet de echte trouwringen, maar toch werd de plechtigheid even stilgelegd. “De echte ringen had ik in mijn broekzak”, vertelt de bruidegom die vandaag met zijn vrouw op huwelijksreis gaat. 

“Ik heb één regel. Laat de uil nooit vliegen met de echte ringen”, legt de begeleider van de uil, Brigitte Furnèmont, uit. “Je werkt toch met dieren, dus je weet het nooit.” En dat bleek dus ook. Het dier landde bovenop een naastgelegen dak en wilde niet meer naar beneden komen.

Brandweer schiet te hulp

“Wat ik ook deed, ze kwam niet naar me toe. Ze had natuurlijk het beste uitzicht, dus die zat prima. En ik kon ook niet op het dak klimmen, dus moest de brandweer komen zodat ik haar naar beneden kon halen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Uil naar beneden halen bij trouwceremonie Hauwert

Na een korte pauze was de trouwceremonie verder gegaan en had het echtpaar elkaar het ja-woord gegeven. Het hele avontuur was voor Brigitte, maar vooral voor haar uil, best wel even stressvol. Maar nu kan ze er ook om lachen. “Het is geen wijze, maar eigenwijze uil. Afgelopen donderdag hadden we nog een testvlucht gedaan, die ging super. Ik dacht: ‘Dat wordt een makkie’.”

Niet voor het eerst dat uil vlucht

Toch is het niet de eerste keer dat de uil andere plannen had. “Ik weet dat ze er niet echt vandoor gaat. Maar vorig jaar ging het ook al een paar keer mis, alleen hoefde toen de brandweer er niet bij te komen”, vertelt Brigitte. 

Tijd voor een pensioen? “Nou, ik twijfel wel hoe het verder moet. Ze is opgegroeid in gevangenschap en doet dit al negen jaar. En je wilt bruidsparen die ons geboekt hebben niet teleurstellen.”

Zaterdag weer een bruiloft

Dus gaat de uil in de herkansing. “We hebben zaterdag een bruiloft, maar daar krijg ik nu toch wel grijze haren van”, zegt Brigitte lachend. En verder is ze vooral de brandweer heel dankbaar voor hun inzet. “Ik ga ook zeker een keer bij ze langs om uitleg te geven over de uil en dat ze met haar op de foto kunnen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844