Einde aan turborotonde: gemeente Hoorn levert nieuwe Provincialeweg op

10 november 2021 18:24

Na vijf weken onderhoud werd vandaag de vernieuwde Provincialeweg en Berkhouterweg in Hoorn opgeleverd. Daarmee komt na veertien jaar definitief een einde aan de aanwezigheid van de turborotonde, als verbinding tussen de stad en A7. De gemeente heeft grote ambities met de stad. De verkeerstoename die dat met zich zou meebrengen, kan de rotonde niet aan.

Dat maakt wel dat menig Horinees zijn wenkbrauwen fronst, nu de rotonde na minder dan twee decennia alweer verwijderd wordt. “Ik vermoed dat de rotonde destijds is geplaatst vanuit kostenperspectief”, analyseert verkeerswethouder Samir Bashara.

“Op lange termijn is het natuurlijk duurder om twee keer een ingreep te doen”, vervolgt hij. “Op dat moment was een rotonde waarschijnlijk stukken voordeliger, maar dat werd ver voor mijn tijd besloten.”

Levensduur

Dat de rotonde de verkeerstoestroom op termijn niet meer aan zou kunnen, wisten ze volgens Bashara al bij de aanleg. “We wisten dat de rotonde een levensduur zou hebben van een aantal jaren. Op een gegeven moment zou hij vollopen.” Toch kwam dat moment volgens de wethouder ‘eerder dan verwacht’.

Tekst gaat verder onder de video.

Volgens Bashara kunnen ze met de nieuwe kruispunten, voorzien van stoplichten, de verkeersstromen beter reguleren, waardoor ze meer automobilisten op de weg kwijt kunnen. En dat is nodig, want de gemeente wil de stad graag verder ontwikkelen. Met onder meer een stadsstrand en de Poort van Hoorn, een miljoenenontwikkelingsplan rondom het stationsgebied.

“Als je als stad zulke ambities hebt, dan moet je deze stap gaan zetten. Bovendien constateerden we dat de rotonde de veiligheid in het geding begon te brengen en er opstoppingen ontstonden. Soms tot aan de snelweg, maar ook de stad uit.”

Rekenfout

De gemeente wilde het project vóór de feestdagen afronden. En hoewel dat gelukt is, gingen de voorbereidingen niet direct van een leien dakje. Door een rekenfout moest het plan, dat al was goedgekeurd door de gemeenteraad, terug naar de tekentafel. “Zoiets is altijd vervelend.”

Toch kijkt Bashara erg positief terug op het project. “Vanaf dat moment is er eigenlijk helemaal niks meer verkeerd gegaan.” Uiteindelijk was de weg vijf weekenden gesloten voor verkeer. “Ik vind het ronduit indrukwekkend, als je ziet hoe snel dat is gegaan.”

“Richting de lente lijkt het alsof er niets is gebeurd”

Samir Bashara, Wethouder Verkeer

Groep 8 van basisschool het Universum in de Grote Waal mocht vandaag helpen bij het planten van de eerste bomen langs de nieuwe weg. Komende dagen worden er zo’n 35 bomen geplant. Bashara verwacht dat alle werkzaamheden begin volgend jaar helemaal zijn afgerond. “Richting de lente ziet het er hieruit alsof er nooit iets is gebeurd.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405