Einde patiëntenstop voor huisarts De Goorn: “In ieder geval voor de komende tijd”

12 april 2022 17:03
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

Met 4.000 patiënten zit huisartsenpraktijk De Goorn vol. Sinds oktober vorig jaar kon er niemand meer bij, maar daar komt eind deze maand verlichting in: door het vertrek van de apotheek is er ruimte vrijgekomen en kunnen na Pasen nieuwe patiënten zich weer inschrijven. 

Niet eerder in die zeven jaar, sinds de Huisartsenpraktijk De Goorn in het gezondheidscentrum ingetrokken is, was er een patiëntenstop. “Het is heel vervelend. Maar we moesten kiezen voor de kwaliteit van zorg, zodat de wachttijden niet op zouden lopen”, legt praktijkhouder Koen Verhart uit. 

Doordat de apotheek uit het gezondheidscentrum weg is gegaan, wordt er volop verbouwd. Er komt ruimte voor een extra spreekkamer, een nieuw in te richten behandelkamer en een ruime balie met daarachter werkplekken voor de praktijkondersteuners en doktersassistenten. 

Snelle groei

In korte tijd groeide de huisartsenpraktijk van zo’n 3.000 naar 4.000 patiënten. “Mede door de nieuwe woonwijken die opgeleverd worden. De groei was redelijk naar verwachting, maar dat het zo snel zou gaan, verraste ons.”

Niet alleen de groei van woonwijken lag aan de patiëntenstop ten grondslag. Volgens Verhart waren veel mensen voor die tijd al uitgeweken. “Doordat we hier als gezondheidscentrum verder zijn gegaan – zo’n zeven jaar geleden – had dat aantrekkingskracht op mensen die al eerder vertrokken waren naar een huisarts verder weg. Zo zien we nog steeds mensen die graag terug willen.”

Daarnaast is de zorgvraag alleen maar groter geworden, constateert Verhart, en niet alleen bij hun eigen praktijk. “Ook bij andere huisartsen hier in de omgeving zien we dat er meer zorg geleverd wordt. Zoals meer taken vanuit de tweedelijnszorg, dus patïenten die uit het ziekenhuis terugkomen bij ons.”

Tijdelijke oplossing

Door de verbouwing kan Huisartsenpraktijk De Goorn de komende twee of drie jaar weer nieuwe patiënten aannemen, schatten zij in. Maar voor de toekomst is meer nodig. Verhart: “We zijn sinds twee jaar in gesprek met de gemeente om uit te breiden. Ook de andere huisartspraktijken in de gemeente zijn bezig met nieuwbouw. En dat gaat over langere periodes, langer dan dat wij hoopten. We zijn even uit de brand, maar de andere huisartsen zitten qua ruimte nog klem.” 

Verhart hoopt dan ook in de toekomst uit te kunnen breiden en de naastgelegen bibliotheekruimte bij het gezonheidcentrum erbij te kunnen betrekken. “Dan zouden we alle patiënten – ook die terug willen komen – kunnen inschrijven. Er is een plan om de bibliotheek naar het nieuwe gemeentehuis te verplaatsen. We hopen dat dat doorgaat en er prioriteit van wordt gemaakt.”

Uitbreiding

In tegenstelling tot veel andere praktijken, heeft Huisartsenpraktijk De Goorn voldoende personeel. “Die tekorten zien we om ons heen wel. Nu we fysiek kunnen uitbreiden, zullen we ook de stappen nemen om uit te breiden in huisartsenuren en vooral praktijkondersteuners.”

Verhart is vooral blij dat de patiëntenstop voor nu voorbij is. Hoewel het de komende paar dagen nog hard werken wordt om de nieuwe ruimtes in te richten. “Je ziet dat je nu stappen maakt en straks weer meer patiënten kan verwelkomen, dat is een fijn idee.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405