Eindexamens van start: met deze extra regels maken scholieren de eindtoetsen

16 mei 2021 08:00

Voor sommige middelbare scholieren staat morgen één van de spannendste momenten in hun schoolcarrière op het rooster: de eindexamens. Vorig jaar ging er nog een streep door de befaamde eindtoetsen. Dit jaar zijn er voor de examenkandidaten een aantal verruimingen die het coronaschooljaar met veel online lessen moeten compenseren. 

Eindexamenkandidaten nemen morgen voor het eerst plaats in de examenzaal. Vmbo krijgt de examens Duits en Nederlands, voor havoscholieren staat bedrijfseconomie op het rooster en vwo’ers maken de eindtoets wiskunde. 

Vorig jaar ging er een streep door de centrale examens vanwege corona. Dit schooljaar verliep niet bepaald vlekkeloos, daarom waren schoolleiders verdeeld over het afnemen van een centrale eindtoets. Vanwege de uitval en het thuisonderwijs wilden onder andere een aantal West-Friese schoolleiders de tijd besteden om hun leerlingen zelf te begeleiden naar de eindstreep, zonder de hectiek en druk van een eindtoets.

Uiteindelijk hakte minister Arie Slob van Basis- en Voorgezet Onderwijs en Media in februari de knoop door. Hij besloot dat de examens moesten doorgaan, maar er gelden dit jaar wel verruimingen.

Verruimingen

Er zijn drie zogenoemde tijdvakken waarin leerlingen hun examens kunnen inplannen. Dat zorgt ervoor dat er meerdere momenten zijn om de toets maken. Deze beslissing is genomen voor leerlingen die op een examenmoment bijvoorbeeld corona hebben of in quarantaine zitten. Zij kunnen hun toets dan in een later tijdvak inhalen.

Het is dit jaar mogelijk om een extra herkansing te doen. Leerlingen kunnen dit jaar ook één vak wegstrepen – die telt niet mee voor de uitslag – maar dat mag geen kernvak zijn zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Omdat de voorbereiding voor de examens anders is dan normaal, geldt er dit jaar ook een andere normering.

De meeste scholieren zullen alles in het eerste tijdvak voltooien, waarvan de laatste toets op 1 juni gepland staat. Of de vlag uit mag, dat horen ze vervolgens op 10 juni.

Bekijk in deze reportage hoe Zara Broersen uit Hoorn en Maaike Stam uit Opperdoes terugkijken op het afgelopen schooljaar en hoe ze zich hebben klaargestoomd voor de examens.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844