En toen vloog de stolpboerderij van familie Hilgers opnieuw in brand: “We zijn alles kwijt”

23 april 2024 16:00
Bron: NH Media

Het nieuwe dak zat er zo goed als op toen het noodlot voor de familie Hilgers uit Andijk opnieuw toesloeg. Een dakbrand verwoestte maandagmiddag een groot deel van hun stolpboerderij waardoor ze nu noodgedwongen in de naastgelegen schuur moeten wonen. Het is al de tweede keer dat hun woning door brand wordt getroffen: “We weten wat ons te wachten staat en daarom raakt het ons extra hard”, aldus meneer Hilgers. 

Op de straat naast de stolpboerderij staan nog de dakpannen en materiaal van de dakdekkers opgeslagen die maandag aan het werk waren. “Het was echt bijna af dus dit is ontzettend zuur”, vertelt mevrouw Hilgers (‘liever geen voornamen’) bedroefd aan NH.

Het is volgens haar misgegaan tijdens het dichtbranden van de bitumen dakbedekking. “De mannen kwamen ineens vragen om een emmertje water. Daarna werden ze paniekerig en begonnen ze pannen van het dak te halen. Dan weet je dat het mis is.”

Een tuinslang werd nog snel uitgerold maar dat had eigenlijk geen zin meer. De brandweer, die notabene in dezelfde straat zit, rukte groots uit. Brandweereenheden uit Enkhuizen, Bovenkarspel, Wervershoof werden ook opgetrommeld om het vuur te lijf te gaan. “Ze hebben  een stoplijn aangelegd en een deel van het dak gecontroleerd af laten branden. Op die manier is erger voorkomen”, vertelt meneer Hilgers. 

“Er is ontzettend veel rook- en waterschade, op iedere verdieping regende het”

Gedupeerde woningbrand

De hond van het gezin blaft waaks op het erf van de naastgelegen schuur van de stolpboerderij. Daar woont het gezin op dit moment en de hoop is dat de ruimte bewoonbaar kan worden gemaakt. “Het is hier ook vertrouwd voor de kinderen dus het zou mooi zijn als we het leefbaar kunnen maken.” Want dat ze voorlopig niet terug kunnen naar de boerderij is wel zeker. 

Het gezin kent inmiddels het klappen van de zweep als het gaat om de gevolgen van brand. In 2022 vloog, ondanks een jaarlijks bezoek van de veger, de schoorsteen in brand. Daardoor kon het gezin acht maanden niet in hun huis wonen. “Het lijkt nu nog erger dus het zou nog weleens langer kunnen duren.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Brand Hoekweg Andijk

Hij hoest vanwege het inademen van de rook: “Er is ontzettend veel rook- en waterschade, op iedere verdieping regende het.” Zijn vrouw vult aan: “We zijn echt alles kwijt. De persoonlijke spulletjes van de kinderen zijn ook verwoest. Dat is heel erg verdrietig. Je hebt niks meer.”

De telefoon gaat. De schade-expert is aan de lijn want er moet veel geregeld worden. “Helaas weet ik wat er allemaal bij komt kijken”, vertelt meneer Hilgers die ondanks alles positief oogt. Twee keer brand in korte tijd. “Natuurlijk is er boosheid want we hadden voor deze klus juist vakmensen ingehuurd met goede reviews. Een ongeluk zit in een klein hoekje maar dit voor ons natuurlijk een groot drama.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844