Energieneutraal West-Friesland: ‘Politici begrijpen de definitie niet’

17 maart 2023 06:12
Bron: WEEFF

Inmiddels is het een week geleden dat het Grote Westfriesland Debat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen plaatsvond. Achttien politieke partijen gingen met elkaar in debat over vijf stellingen met betrekking tot de regio. De stelling dat West-Friesland in 2040 alleen bedrijven toe laat die energieneutraal zijn, wekte flink wat discussie op.

Bas Koeten van Stichting Energieneutrale Bedrijventerreinen West-Friesland (SEWF) zat in het publiek en luisterde met verbazing naar het debat. “Wat mij zorgen baart, is dat de politici niet eens weten wat energieneutraal inhoudt”, stelt Koeten. “De discussie ging over waterstof, kernenergie en netcongestie, maar dat heeft niets te maken met het energieneutraal maken van een bedrijf.”

Bekijk hieronder het interview met Bas Koeten tijdens het Grote Westfriesland Debat. Tekst gaat onder de video verder.

Koeten zelf is het oneens met de stelling. “Je kunt niet van ieder bedrijf verwachten dat ze energieneutraal zijn”. Naast zijn rol bij de SEWF heeft hij ook een eigen onderneming in de autosport in Westwoud. “Wij gebruiken zelf ook nog fossiele brandstoffen, maar wij zijn bezig om het verbruik zoveel mogelijk te verminderen.”

Minder verbruiken

Volgens Koeten is het wel belangrijk om na te streven zo energieneutraal mogelijk te zijn. “Op dit moment zitten wij in Nederland in de transitie. Er wordt nu alleen gekeken naar de opwekking van energie, maar wij moeten kijken naar verbruiksvermindering.” Als voorbeeld stelt hij dat toen de gasprijzen omhoog schoten, iedereen ineens wel de kachel uit hield. “Wij hebben in die tijd met achttien miljoen ‘medewerkers’ van Nederland dertig procent bespaard.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405