Enkhuizen en Veiligheidsregio kijken positief terug op noodopvang bij Zuiderzeemuseum

13 februari 2023 12:03

Meer dan 200 asielzoekers verhuizen over precies een maand vanuit de crisisnoodopvang in Enkhuizen naar een nieuwe locatie in Avenhorn. Zowel de gemeente als Veiligheidsregio blikken positief terug op de opvang, in een paviljoen bij het Zuiderzeemuseum.

crisisnoodopvang Enkhuizen

Volgens woordvoerder Esther Groen heerst er in de gemeente Enkhuizen veel begrip over de noodzaak om asielzoekers op te vangen. Dit omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel te klein is om de enorme toestroom aan asielzoekers op te vangen. “Daarnaast hebben ruim twintig vrijwilligers zich aangemeld, die op de opvanglocatie helpen bij activiteiten voor de asielzoekers. We hebben geen klachten vanuit omwonenden of inwoners ontvangen”, laat de woordvoerder weten.

Paviljoen wordt afgebroken

Al over een maand verhuist de noodopvang naar een terrein aan de Julianastraat in Avenhorn. Het college van Koggenland heeft daarom een bezoek gebracht aan de huidige noodopvang in Enkhuizen. “Daar zijn ze door een vertegenwoordiger van de Veiligheidsregio, een functionaris van de gemeente en de burgemeester rondgeleid”, licht Groen toe.

De planning is om per 13 maart naar Avenhorn te verhuizen, vertelt Annerieke Dekker van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. “In de dagen erna wordt het paviljoen dat in Enkhuizen staat afgebroken, zodat het parkeerterrein op 31 maart weer beschikbaar is voor het Zuiderzeemuseum, als het nieuwe museumseizoen begint.”

“Het kan zijn dat de Veiligheidsregio verder moet zoeken naar mogelijkheden om mensen een dak boven het hoofd te bieden”

Annerieke Dekker, woordvoerder Veiligheidsregio NHN

De Veiligheidsregio heeft van staatssecretaris Van der Berg (Asiel en Migratie) de opdracht gekregen om plaats te bieden voor 450 opvangplekken. Door het verdwijnen van de locatie in Enkhuizen zijn ze met de gemeente Koggenland in gesprek gegaan over een vervolg. “De gesprekken zijn gegaan over de ruimte die nodig is om een crisisnoodopvang te realiseren, en hoeveel tijd het kost om een paviljoen te bouwen, waarin 200 plaatsen gerealiseerd kunnen worden.”

Schrijnend tekort

Woordvoerder Dekker van de Veiligheidsregio laat verder weten dat er in Nederland nog altijd een schrijnend tekort heerst aan opvangplekken voor asielzoekers. Naast de opvang in Enkhuizen heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord nog een opvang in Petten. Er wordt verwacht dat het tekort blijft toenemen. Dit gebeurt volgens Dekker iedere zomer, maar kan ook komen door de ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne.

“Het kan dus zijn dat de Veiligheidsregio verder moet zoeken naar mogelijkheden om mensen die veiligheid en bescherming zoeken een dak boven het hoofd te bieden”, legt Dekker uit. “Er is nog geen andere locatie bekend dan de huidige locaties in Petten en Enkhuizen, en de binnenkort te openen locatie in Avenhorn. Wel zijn we continu met de gemeenten in onze regio in gesprek over mogelijkheden voor opvang.”

Per brief geïnformeerd

Omwonenden van de nieuwe locatie in Avenhorn zijn anderhalve week geleden door burgemeester Monique Bonsen per brief geïnformeerd over de komst van een noodopvang. Ook kregen zij een uitnodiging om op het gemeentehuis langs te komen. Zestien omwonenden trokken naar het gemeentehuis om meer te weten te komen over de noodopvang, die tot 1 november naar Avenhorn verhuist.

Eén van de omwonenden, Hans, vertelde eerder aan WEEFF/NH Nieuws dat hij begrip heeft voor de crisisopvang in zijn dorp, maar dat hij en zijn buren overvallen waren door het plotselinge besluit. “Het is de gang van zaken die ik vreemd vind”, zei hij toen. Die avond werden de bewoners opnieuw uitgenodigd door de burgemeester voor een informatiebijeenkomst.

Burgemeester Bonsen erkent de zorgen van de inwoners uit Avenhorn, maar zegt dat er door de crisis snel een beslissing genomen moest worden. “Graag hadden we de omwonenden nog eerder geïnformeerd. Ik heb begrip voor hun zorgen, en wil nogmaals benadrukken dat deze mensen tot uiterlijk 1 november in Avenhorn worden opgevangen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405