Enkhuizen haakt aan bij landelijk protest gemeentelijke tekorten

11 mei 2020 12:27
Enkhuizen D'66 Machteld Buit

Veel gemeenten zitten financieel moeilijk sinds de overheveling van de zorgtaken door de Rijksoverheid. In de gemeente Stede Broec kampt men al langere tijd met een tekort door de hoge zorgkosten en ook in Enkhuizen is dit het geval.

“Je wilt als gemeente een sluitende begroting en dat betekent dat je niet meer geld kunt uitgeven dan je hebt,” legt Machteld Buit van D’66 Enkhuizen de situatie uit. “Al voor de corona crisis hebben we gekeken waar we op kunnen bezuinigen. Nu hebben we geen contact meer met elkaar behalve online. De gemeente zal er heel actief mee bezig zijn, alleen buiten ons fysieke zicht.”

Motie ingediend om aan te haken bij landelijk protest

Machteld Buit heeft een motie ingediend waarin ze heeft gevraagd of de gemeente Enkhuizen kan aansluiten bij een gezamenlijke actie van de gemeente Enschede. “In die actie willen we gezamenlijk onze resultaten laten zien aan de minister van Binnenlandse Zaken. Zij is verantwoordelijk voor wat er binnen gemeenten gebeurt. Als het Rijk taken overdraagt naar de gemeenten moeten ze ook het juiste geld meegeven. Want anders kunnen we die taken niet uitvoeren.”

Onderdeel van de actie is een analyse. “Door middel van een spreadsheet kun je kijken of de tekorten die de gemeente heeft zijn ontstaan door de maatregelen van het Rijk of dat het eigen maatregelen betreft,” legt Machteld Buit uit.

Ook Groningen, Drenthe en Friesland steunen het landelijk protest

De motie is aangenomen in Enkhuizen. De wethouder gaat nu in de organisatie kijken naar een haalbare datum waarop de analyse kan worden afgerond.

De Rekenkamercommissie van gemeente Enschede heeft het onderzoek geïnitieerd, gesteund door Onno van Veldhuizen. De oud-burgemeester van Hoorn is tegenwoordig de burgemeester van Enschede. “De gemeenteraden die de actie ondersteunen wil ik oproepen om hier aan mee te doen.” De gemeenteraden zullen dan, net als in Enkhuizen, een motie in moeten dienen.

Machteld Buit hoopt dat minimaal de helft van de Nederlandse gemeenten aan de actie meedoet. “Ik geloof dat heel Groningen, Drenthe en Friesland al meedoet.”

Foto: Enkhuizen.D66.nl

Uitzending – 6 mei 2020

De gemeente Enkhuizen haakt aan bij het landelijk protest waarmee geanalyseerd wordt of opgelopen tekorten komen door maatregelen van de Rijksoverheid of eigen maatregelen. Beluister het interview met Machteld Buit van D'66 Enkhuizen.

Gemeente Enkhuizen protest tekorten

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844