Enkhuizen is haven rijker door buurtproject: “Als we allemaal wat doen, kom je er wel”

6 juni 2021 14:04

Enkhuizen telt velen havens, waaronder Buitenhaven, Binnenhaven, Oosterhaven, Compagnieshaven en de Buyshaven. De nieuwste in dat rijtje bevindt zich in de nieuwbouwwijk. Door een buurtinitatief is op de hoek van de Jan Gooskaai en Sebastiaan Centenweg een kleine ‘haven’ aangelegd. Buurtbewoners leggen er vandaag de laatste hand aan.

De kleine haven in de Enkhuizer nieuwbouw is tot stand gekomen dankzij buurtproject de Groene Buurt. Dit is een groep van buurtbewoners die zich inzet om de Oude Gommerwijk leefbaarder te maken. Door te “lobbyen”, zo vertelt initiatiefnemer Silvia Schavemaker, weet de groep heel wat voor elkaar te krijgen.

“De gemeente had nog een pot voor beschoeiingen, die niet werd gebruikt dat jaar”, vertelt Schavemaker. “Daarna hebben we nog gelobbyd voor kattentrapjes en ringen waar de boten aanliggen, dat werd allemaal goedgekeurd.” 

Lees verder onder de foto’s.

In oktober vorig jaar is gestart met de ontwikkeling en dit weekend wordt de laatste klus geklaard: buren vullen de plantenbak van 24 meter lang. Ook hier hebben de buurtbewoners voor gelobbyd: “De planten komen van Neelen uit Hem. De plantenbak is gesponsord door het Enkhuizer Ondernemersfonds. De Wit in Blokker sponsorde gedeeltelijk de factuur aan aarde en zand. Als we zo allemaal wat doen, dan kom je er wel”, vertelt Silvia trots.

De haven heeft nog geen officiële naam “We hebben hier wel allemaal straten die te maken hebben met schepen en boten, dus het moet daar wel bij passen”, vindt Silvia.

Buurtproject

Buurtbewoners zijn al een heel tijd bezig met de verbetering van hun wijk. Als De Groene Buurt hebben ze een lijst aan verbeterpunten geïnventariseerd. Hierop staan onder andere een parkeerprobleem, wateroverlast en de wens voor meer groen in de wijk. Voor dat laatste zetten ze vorig weekend – samen met de burgemeester – de eerste stap. Daarover maakte NH Nieuws de onderstaande reportage. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844