Enkhuizen maakt zich op voor harddraverij: “Het is heel veel werk voor één dag”

20 september 2023 18:08
Bron: NH

De derde donderdag van september staat weer voor de deur en dus maakt Enkhuizen zich op voor het hoogtepunt van het jaar: de harddraverij. De wedstrijd, waarbij paarden die een karretje met een jockey voorttrekken de strijd met elkaar aangaan op een korte baan van zo’n driehonderd meter, brengt in de regel ruim tienduizend mensen op de been. 

Vandaag zijn de voorbereidingen in volle gang. Dranghekken worden naast de baan geplaatst, tribunes opgebouwd en dixies op hun plek gezet. “Het is de nationale feestdag van Enkhuizen”, aldus organisator en één van de opbouwers Colin Stavenuiter. “Er zijn heel veel mensen die begin van het jaar deze dag als vrije dag bij de baas indienen.”

De voorbereidingen zijn sinds april in volle gang. “Vergunningen regelen, hekken, dingen die vergeten worden, ook op het laatste moment nog”, somt Stavenuiter op. “Het is gewoon heel veel werk voor één dag.”

“Het is een dag van verbroedering, heel veel vriendschappen vinden hun weg hier”

Mark Veen, voorzitter Draverijvereniging

Voorzitter van de Draverijvereniging Mark Veen typeert de dag van morgen als één van groot belang voor de lokale gemeenschap. “Het is een beetje te vergelijken met carnaval of een kermis”, aldus Veen. “Het is een dag van verbroedering. Mensen die ooit in Enkhuizen woonden, komen weer terug. Heel veel vriendschappen vinden zich hun weg hier weer. Het is meer dan alleen de harddraverij. Het is een traditie die we al meer dan honderd jaar doen.”

Vooral een leuk feestje

Sam Hakhoff, die morgen de buitenbar van de lokale kroeg zal bestieren, kiest een iets andere omschrijving van de harddraverij. “Er is in ieder geval een paardenrace”, aldus Hakhoff. “Maar er wordt vooral heel veel gedronken. Het is gewoon een heel groot feestje.” Een feestje waar de barvrouw ondanks dat ze zelf moet werken toch naar uitkijkt. “Ik vind het superleuk om te doen. Supergezellig met de collega’s. En er gaat af en toe tussendoor wel een biertje in.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844