Enkhuizen maakt zich op voor Jazzfestival

9 juni 2022 09:49
Jazzfestival Enkhuizen

Na twee jaar afwezigheid vindt dit weekend het Jazzfestival in Enkhuizen weer plaats. De organisatie heeft er heel veel zin in, zo laat Jaap de Wit weten. De pogingen die tussentijds werden gedaan om het toch plaats te laten vinden, werden helaas iedere keer in de kiem gesmoord door de coronaregels. “Wel lag hierdoor een programma waar makkelijk op voortgeborduurd kon worden. Dat neemt niet weg dat er de nodige uitdagingen waren. Als je twee jaar stil ligt zijn er ook vrijwilligers die andere dingen zijn gaan doen.”

De oorsprong van het festival ligt bij de Freetime Old Dixie Jass Band, na vijftig jaar nog altijd actief. “Toen ze net gestart waren zijn ze naar het Breda Jazz Festival geweest en besloten hetzelfde in Enkhuizen te organiseren”, aldus Jaap de Wit. In de hoogtijdagen had Enkhuizen vijftien jazzbands. “En nog steeds zijn er veel jazzmuzikanten. De sfeer van het festival heeft dat aangewakkerd. Ook de overleden Peter Pluim, trompetist van de Freetime Old Dixie Jass Band, heeft vanuit de muziekschool jonge jazzbands gestart. Dat zijn van die schakels die hier een hoop reuring hebben losgemaakt.”

Interactie met publiek belangrijk

De oude jazz die in Enkhuizen wordt gespeeld heeft een hoog improvisatiegehalte. De interactie met het publiek is daarbij belangrijk. “Op het moment dat je wat extra’s van het publiek terugkrijgt, maakt dat ook dat de muzikanten net weer wat spannendere dingen doen en net weer wat verder gaan”, vertelt Jaap de Wit.

Ook de jeugd wordt bij het festival betrokken. “Zo wordt de Westerstraat op zaterdagmiddag omgetoverd tot een Family Fun Boulevard waar van alles te doen is voor het gezin. Van een suikerspin tot een springkussen. Ook is er een dansworkshop en een vossenjacht.” Op het Venedie zal weer een tegel worden onthuld in de Jazz Walk of Fame. “Maar als je mij gaat vragen wie, dat weet ik niet”, zegt Jaap de Wit. “Er zijn zoveel grootheden. Wie mij persoonlijk aan het hart gaat is saxofonist Sidney Bechet die in dezelfde periode als Louis Armstrong op het podium stond. Maar zo zijn er velen te noemen. Ook artiesten die Enkhuizen wat hebben gebracht.”

Uitzending – 9 juni 2022

Enkhuizen maakt zich op voor het Jazzfestival dat dit weekend na twee jaar eindelijk weer plaats kan vinden. Beluister het interview met Jaap de Wit.

Enkhuizen maakt zich op voor Jazzfestival

Op jazzfestivalenkhuizen.nl is een compleet overzicht terug te vinden van alle optredens.