Enkhuizen maakt zich op voor tweede editie van Got Drag Talent: “Nog spectaculairder”

17 november 2023 21:06
Bron: Mystic Obscura by Anouk

Groter en nóg extravaganter dan de vorige keer. Dat moet de tweede editie van Enkhuizen Got Drag Talent worden. De Nieuwe Doelen is morgenavond het decor van de uitverkochte show, waarbij acht deelnemers zichzelf kunnen zijn en de jury imponeren met hun talent. “Het wordt één groot en mooi feest in Enkhuizen. We hebben er ongelooflijk veel zin in.”

Initiatiefneemster Saskia Righart van Gelder wordt gezien als de ‘regenboogmama’ van heel Enkhuizen. Al jaren hangt de regenboogvlag aan de gevel van haar tattooshop. Jongeren, maar ook ouderen, kunnen bij haar een luisterend oor vinden en geregeld gebeurt het dan ook dat iemand bij haar uit de kast komt. Mede dankzij een opgezette handtekeningenactie van Saskia werd vorig jaar op Paarse Vrijdag een regenboogzebrapad in Enkhuizen geopend.

Samen met goede vriendin Katinka Joustra Lentink organiseert Saskia deze versie van Got Drag Talent. Vanavond worden de laatste voorbereidingen getroffen, om er morgenavond een groot feest van te maken. “We zijn heel blij dat de Nieuwe Doelen zich zo opengesteld heeft voor dit evenement. Vorig jaar was het iets chaotischer, ook vanwege de gratis entree”, zegt Saskia.

“Met het geld dat we nu voor de tickets gevraagd hebben, kunnen we meer doen aan het beeld en geluid bij de show”, gaat ze verder. “Dat was verbeterpunt nummer één na de eerste editie.”

Brede belangstelling

Het evenement in Enkhuizen trekt morgen publiek uit verschillende delen van Nederland, maar ook vanuit België zullen er belangstellenden komen. En ook komt er een speciale delegatie van Club Bonaparte. Het Rotterdamse gay- en dragcafé werd dit jaar getroffen door een verwoestende brand, waarna Saskia een benefiet organiseerde om geld op te halen.

Alle 300 kaartjes zijn snel over de toonbank gegaan. Met burgemeester Eduard Van Zuijlen en wethouder Wim Hoogervorst die net op tijd een kaart konden kopen. “De gemeente Enkhuizen heeft ook goed met ons meegedacht. Het is heel fijn dat ze initiatieven zoals dit ondersteunen.”

Naast belangstelling voor het evenement zelf is ook het aantal vrijwilligers gestegen, en zijn er meer sponsoren voor de show. Ook de markt bij de Got Drag Talent-show is groter dan in het afgelopen jaar, met onder andere glittertattoos, nepnagels en tassen. Ook is er medewerking van Roze in blauw, een politienetwerk voor de LHBTI-gemeenschap in Nederland. 

“Het is een evenement waarbij we de liefde en acceptatie vieren, wat er eigenlijk moet zijn”

Saskia Righart van Gelder, organiseert Enkhuizen Got Drag Talent

Niet alleen de acht deelnemers zelf, maar ook het publiek wordt aangemoedigd om de mooiste kleren aan te trekken. “Het thema van dit jaar is ‘Hotpink en zwart’. We hebben al veel foto’s gekregen van mensen die langskomen”, zegt Saskia. “Dat is echt hysterisch om te zien. Met het publiek doen we ook een prijsuitreiking, want we willen het hele publiek meenemen. Het moet één groot feest worden, ook om de liefde en acceptatie te vieren. Zoals het overal moet zijn.”

De deuren van de Nieuwe Doelen in Enkhuizen gaan morgen open om 18.30 uur. Saskia zal als één van de juryleden alle acht kandidaten beoordelen, en mede-initiatiefneemster Katinka zal als notarette fungeren. 

Opnieuw een winnaar van Benelux-editie uit Enkhuizen?

Dat er talent in Enkhuizen en West-Friesland is, heeft de eerste editie van vorig jaar laten zien. Bella Bionic werd uitgeroepen tot winnaar, en stootte door naar de finale van de BeNeLux die zelfs gewonnen werd door de afgevaardigde uit Enkhuizen. “Dat hadden we nooit verwacht, bij de eerste keer dat we dit gehouden hebben”, blikt Saskia terug. “We verwachten dit jaar dan ook niet dat we opnieuw zo’n winnaar afleveren. Bij andere Got Talent-shows in Nederland zien we ook heel veel goede kandidaten.”

In tegenstelling tot andere talentenshows en wedstrijden, waarin het fanatisme de overhand neemt, zie je dat tegenstanders elkaar soms niets gunnen. Hoe anders is dat bij de Got Drag Talent-deelnemers? “Dat vind ik nog het mooiste. Iedereen is zó lief voor elkaar, en gunt het de ander ook echt. We gaan er met z’n allen één groot feest van maken morgenavond!”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844

Nu live

Rob de Greeuw – Thuis in West-Friesland
16:00 – 18:00 uur

WEEFF TV