Enkhuizen reserveert 50.000 euro om in beroep te gaan tegen ambtelijke samenwerking

25 februari 2022 16:22

Om een korting op de gemeentelijke samenwerking af te dwingen, legt de gemeente Enkhuizen 50.000 euro opzij. Tot ongenoegen van het CDA, omdat de partij dacht dat het om 35.000 euro zou gaan. “Het is allemaal gemeenschapsgeld dat beter besteed kan worden.”

Hoorzitting SED bij provincie

Enkhuizen wil via een gang naar de rechtbank een korting op de ambtelijke samenwerking afdwingen, omdat de gemeente vindt dat ze, vergeleken met de andere partnergemeenten, financieel gezien meer bijdraagt.

Verlies nemen

Het CDA in Enkhuizen vindt nog steeds dat de raad zijn verlies moet nemen. “Het levert alleen maar frustraties en negatieve energie op. Dit leidt tot niets”, zegt raadslid Gerhard van Galen. “Stede Broec gaat geen cent meer betalen dan de toegezegde compensatie van ruim twee ton.”

Hoewel de gemeenteraad aangeeft bereid te zijn om te investeren in de samenwerking en kwaliteit van de SED-organisatie, denken Drechterland en Stede Broec daar anders over. “We horen geluiden dat ze Enkhuizen steeds meer als een onbetrouwbare partner zien. Een bestuurlijke fusie vanuit hun oogpunt ligt dan ook niet in de lijn der verwachtingen”, stelt Van Galen.

Het CDA is dan ook fel tegen, omdat de partij dacht dat het om 35.000 euro zou gaan. Volgens Van Galen is er al 15.000 euro aan belastinggeld uitgetrokken voor juridische bijstand, waarmee het totale bedrag dus uitkomt op 65.000 euro. “Gemeenschapsgeld dat beter besteed kan worden aan het verlagen van de lokale lasten, die inmiddels in Enkhuizen de pan zijn uit gestegen.”

Ongelijkwaardige bedragen

Enkhuizen draagt jaarlijks ruim 12 miljoen euro bij aan de samenwerking met Stede Broec en Drechterland – ook wel bekend als de SED-gemeenten. In totaal 37 procent van het totaalbudget. De gemeenteraad stapte daarom naar de provincie, omdat ze een gelijkwaardige verdeling wil. “De partnergemeenten hebben jarenlang van Enkhuizen geprofiteerd”, zo stelde de advocaat van de raad tijdens de hoorzittingΒ in december.

Het leidde tot veel irritatie bij de partnergemeenten, dat het zover moest komen. “Absurd en beschamend dat we hier nu zitten”, zei burgemeester Michiel Pijl van Drechterland toen daarover.

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405