Enkhuizen verwelkomt eerste groep Oekraïense oorlogsvluchtelingen

12 maart 2022 14:07

De samenwerkende gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben een eerste groep Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De dertig Oekraïners werden afgelopen week al in Amsterdam opgevangen, maar omdat de opvanglocaties in de hoofdstad inmiddels uitpuilen, zijn ze gisteren naar Enkhuizen gebracht. 

Het gaat nadrukkelijk om een eerste groep. Op korte termijn wordt er voor nog eens vijftig oorlogsvluchtelingen crisisopvang geregeld. Op langere termijn willen de gemeenten gezamenlijk minimaal 160 opvangplekken realiseren. 

Om te garanderen dat vluchtelingen vanuit de crisisopvang doorstromen, zijn de gemeenten ook al op zoek naar opvangplekken voor de middellange en lange termijn. 

Onderdak bij inwoners

De Oekraïners die gisteren in Enkhuizen zijn aangekomen, zijn overigens niet de eerste Oekraïners die in de Westfriese gemeenten worden opgevangen. De afgelopen weken vond al een onbekend aantal oorlogsvluchtelingen onderdak bij inwoners of ondernemers. 

De gemeenten benadrukken dit soort initiatieven zeer te waarderen.  Ook andere hulp – zoals het doneren van goederen – wordt zeer gewaardeerd. De gemeenten vragen inwoners om alvast door te geven welke goederen zij willen doneren, maar de spullen nog even thuis te houden. De gemeenten laten binnenkort weten waar de spullen naartoe gebracht kunnen worden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405