Enkhuizense moskee viert Waardevolle Nacht tijdens de Ramadan

18 april 2023 23:17

Afgelopen nacht was een bijzondere nacht tijdens de ramadan: de Laylat al-Qadr (wat ‘Waardevolle Nacht’ betekent). In deze nacht heeft de engel Gabriel de eerste vers naar de profeet Mohammed gebracht.

In de Alaaddin Moskee in Enkhuizen is hier extra aandacht voor, met name tijdens het gebed voor de iftar, het einde van de vastenperiode van die dag. In de koran staat beschreven dat deze dag meer waard is dan 1000 maanden. Mümtaz Yilmaz zit in het bestuur van de moskee en vertelt ons hoe belangrijk de 27e dag van de ramadan is. “Geen mens leeft zo lang, dus als je deze avond goed benut, dan kom je al heel ver als moslim zijnde.”

De ramadan gaat over veel meer dan alleen niet eten en drinken. “Het is ook ramadan voor je ogen: niet naar slechte dingen kijken. Voor je oren: niet naar slechte dingen luisteren. Voor je voeten: niet het slechte pad op gaan.” Yilmaz zet zich dan ook enthousiast in voor jongeren in West-Friesland: “Ik hoop dat ik een voorbeeldfunctie kan geven, jongeren kan betrekken en wijzer kan maken.”

De moskee heeft naast het geloof ook een maatschappelijke functie. “Iedereen is altijd welkom,” vertelt Yilmaz. “We hebben om de twee weken activiteiten in de moskee, dan gaan we hier barbecueën, we hebben een döner of de vrouwen maken Turkse brood. Hierdoor komen ook mensen buiten de moskee ons bezoeken, bijvoorbeeld om wat hapjes te halen. Tijdens het eten heb je daardoor gesprekken met elkaar.”

In het eerste weekend van mei organiseert de moskee een groot festijn: proef de Turkse cultuur. Op 6 en 7 mei tussen 10:00 uur en 18:00 uur is de moskee geopend en iedereen is welkom. Om 12:00 uur en 15:00 uur is er een rondleiding door de moskee.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405