Enkhuizer basisschool De Tweemaster krijgt erkenning voor bijzondere anti-pestmethode

27 september 2023 18:58
Bron: Aangeleverd

Basisschool de Tweemaster in Enkhuizen heeft een KiVa-certificaat gekregen. Een erkenning voor het anti-pestprogramma waarbij niet straffen centraal staat, maar waar kinderen juist zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor de sfeer in de school. Juist in deze week tegen het pesten een moment om bij stil te staan en te vieren. 

Kinderen die eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet straffen, maar sancties gericht op herstel. Ook directeur Annemieke Robert erkent dat het nog steeds wel tot gefronste wenkbrauwen leidt bij sommige ouders. Want is het tegengaan van pesten niet gewoon een kwestie van optreden tegen de pesters?

Eigen verantwoordelijkheid geven is niet zweverig

Ze begrijpt dat het misschien wat zweverig klinkt. Maar de school gelooft heilig in de KiVa-methode, waarmee ze twee jaar geleden begonnen. “Je bent als school verplicht een anti-pestprogramma te hebben. Bij ons lag een hele oude en achterhaalde ergens achterin de kast. Toen zijn we gaan kijken wat bij ons past.”

Een docent die eerder ervaring had opgedaan met de methode kwam met KiVa aanzetten. “Het sprak ons direct aan. Omdat het heel erg gaat over de eigen verantwoordelijkheid van kinderen. Je kan het namelijk niet alleen doen, maar je kan je er dan ook niet aan onttrekken. Je doet het dus samen.”

Maar kinderen op zo’n ingewikkeld onderwerp als sociale veiligheid eigen verantwoordelijkheid geven. Vraag je dan niet te veel aan ze? Volgens de directeur niet, die spreekt uit eigen ervaring. 

“Een jongetje kwam naar me toe en zei altijd alleen te zijn op schoolplein”

Annemieke Robert, directeur basisschool De Tweemaster Enkhuizen

“Ik gaf les aan groep 2/3. Toen kwam er een jongetje bij mij die aangaf op het schoolplein altijd alleen te zijn. Daar hebben we toen met de klas over gesproken. Samen hebben we toen een oplossing bedacht, waardoor hij niet meer alleen was. We hebben toen een briefje op het raam geplakt en dat lazen kinderen uit andere klassen ook. Toen merkten we dat die ook andere klasgenoten opzochten die alleen waren.”

Als derde school in West-Friesland heeft De Tweemaster een certificaat gekregen. Dat werd vanmorgen feestelijk onthuld op het schoolplein. De methode werkt voor de school. “Je moet er natuurlijk wel scherp op blijven, we volgens als team ook trainingen. We organiseren ouderavonden, geven uitleg bij intakegesprekken. En ook vullen de kinderen twee keer per jaar een monitor in, waarmee de sociale veiligheid in kaart wordt gebracht.”

Tekst gaat verder onder de foto’s van de feestelijkheden bij de onthulling van het certificaat.

Straffen alleen helpt niet, wel grenzen stellen

Annemieke Robert benadrukt wel dat de school grenzen stelt. “Het is natuurlijk niet zo dat hier nooit een kind wordt gepest sinds we de KiVa-methode hebben.” Maar ze benadrukt wel dat ze nu een beter manier hebben gevonden om met pesten om te gaan.

“Straffen is gericht op het direct stoppen, maar niet meer dan dat. Bovendien krijg je vaak een welles-nietesdiscussie. Wij werken met sancties, gericht op herstel. Dus niet steeds terugkijken op wie wat gedaan of gezegd heeft, maar hoe we gezamenlijk ervoor kunnen zorgen dat het in de toekomst beter gaat.”

Ze benadrukt dat het vooral zaak is om de methode te blijven evalueren en waar nodig aan te passen aan de situatie. “Zoals onze KiVa-trainer zegt: ‘Het gaat pas goed, als het goed gaat als het fout gaat’.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844