Enkhuizer dichter Jacqueline Bos: lezen wat je in je hart voelt

5 april 2022 23:42
Jacqueline Bos

Onlangs is de tweede gedichtenbundel van Jacqueline Bos verschenen: ‘Spiegel van mijn hart’. “De titel is een knipoog naar Alice in Wonderland,” vertelt de dichter. “In de wereld achter de spiegel waar ze doorheen stapte leerde ze om te gaan met haar eigen gevoelens.”

In de bundel staan de nodige gedichten die hier op aansluiten. Ook is er aandacht voor de Nederlands-Indië veteranen. Gedichten waar de schrijfster veel reacties op ontvangt. “Ze lezen hierin wat ze in hun hart voelen maar niet zelf kunnen verwoorden.”

In de dichtbundel staan ook twee gedichten over het oude Gezinspaviljoen van Bovenkarspel. “Hier staat nu een heel mooi nieuw gebouw,” vertelt Jacqueline Bos. “Begin mei komen de inwoners terug. De gedichten gaan over afscheid van het oude huis, de tijdelijke verhuizing naar Andijk en wat dit voor de oude mensen betekent. Sommigen woonden er vijftien jaar. Een tijd waarin ze hun partner hebben verloren en hun kleinkinderen hebben zien opgroeien. En dat moeten ze dan achterlaten.”

Roman in aantocht

De dichtbundel ‘Spiegel van mijn hart’ verschijnt kort na het debuut van Jacqueline Bos. Op een derde bundel zullen we even moeten wachten. “Ik wil namelijk eerst mijn roman afronden,” aldus Jacqueline Bos. De verwachting is dat het boek eind dit jaar zal verschijnen.

Tijdens de coronapandemie heeft Bos veel aan haar roman kunnen werken. “Het is een heel ander proces. Je creëert personages die je gaandeweg leert kennen. Soms blijkt na een aantal hoofdstukken de baan die je voor een van hen hebt uitgekozen helemaal niet te passen. Dan moet je dus weer terug om dat te herschrijven.”

Speciaal voor WEEFF las Jacqueline Bos het gedicht ‘Vraag’ voor in de uitzending. Een gedicht over de Nederlands-Indië veteranen, maar tegelijk ook actueel door de oorlogssituatie in Oekraïne. Het gedicht is onderstaand terug te luisteren na het volledige interview.

Uitzending – 30 maart 2022

Dichter Jacqueline Bos bracht onlangs haar tweede dichtbundel ‘Spiegel van mijn hart' uit. Beluister het gesprek met haar over het creatief proces. Ook wordt het gedicht 'Vraag' voorgedragen.

Enkhuizer dichter publiceert tweede bundel

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405