Enkhuizer schilder Teun restaureert blikvanger van z’n eigen stad: “Stedemaagd shinet weer”

24 november 2022 07:07

Normaal schildert Teun de Jong (54) vooral kozijnen en deuren. Maar zijn andere expertise is het werken aan monumenten. En dat kwam van pas bij het restaureren van het beeld van de Stedemaagd. De blikvanger bovenop de oude toegangspoort van Enkhuizen: de Koepoort.

Vier maanden geleden werd het beeld naar beneden gehaald. En een grondige restauratie bleek geen overbodige luxe. Verf was in de loop der jaren afgebladderd. Het maakte het voor Teun, maar ook zijn collega’s van schildersbedrijf Klaver, een mooie uitdaging. 

Hij deed de restauratie namelijk niet alleen legt bedrijfsleider Ruud Bijl van Klaver uit. “Het was een speicale klus. Daar hebben we Teun voor ingezet, maar ook Roy Verlaat, Ronald van der Zaag, Chris de Beer, Edwin Hoedjes en Michael Kwadijk. Er hebben verschillende schilders aan gewerkt.”

‘Met liefde behandelen’

Het zat hem niet in de moeilijkheid van de klus. “We wisten welke kleuren waren gebruikt. Verder is het gewoon met liefde behandelen en je ervaring in de strijd gooien. Dan is dit het resultaat”, vertelt Teun. Trots op zijn werk is hij zeker. Want het blijft bijzonder om aan zo’n belangrijk monument uit je eigen stad te mogen werken.

Het werk maakt onderdeel uit van een grootscheepse restauratie van de Koepoort door aannemersbedrijf E.A.B. En naast de restauratie van de Stedemaagd is het schildersbedrijf, onder leiding van voorman Arie Schouten, ook verantwoordelijk voor de rest van het houtwerk.

“Het is geen ingewikkelde klus, maar vraagt wel extra aandacht. We hebben echt even moeten kijken wie we op deze klus zouden zetten”, aldus Ruud Bijl. “De details zijn anders dan bij een gemiddelde woning. Het vraagt om bepaalde expertise van het schilderwerk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Koepoort Enkhuizen vanuit de lucht

De restauratie van de Koepoort bevindt zich in de afrondende fase, maar de Stedemaagd staat alweer op haar oude plek. “Deze shinet weer hartstikke mooi. Daar ben ik trots op”, zegt schilder Teun. Ruud Bijl vult aan: “Ze is heel zichtbaar. Dus elke keer als we de stad uitrijden dan zien we haar.” 

Begin december moet al het werk klaar zijn. Op 5 december wordt de gerestaureerde Koepoort op feestelijke wijze heropend.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405