Enkhuizer voor rechter: Miljoenen verdiend aan eerdere lading, stelt OM

22 september 2023 13:56

Een 55-jarige vrachtwagenchauffeur uit Enkhuizen staat vandaag terecht in de rechtbank van Schiphol in de Noord-Hollandse drugszaak ‘Beal’. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne via de Amsterdamse haven.

Volgens het OM zou deze verdachte mogelijk eerder betrokken zijn geweest bij een geslaagd drugstransport in december 2021, waarbij minstens drie van de vier verdachten betrokken waren. De politie onderschepte in juli 2022 een lading cocaïne in de Amsterdamse haven, verstopt tussen cacaobonen. De totale hoeveelheid bedroeg bijna 1.200 kilogram, met een straatwaarde van 38 miljoen euro.

De vier verdachten, waaronder de 55-jarige man uit Enkhuizen, worden ervan beschuldigd aanzienlijke sommen geld te hebben verdiend aan deze illegale activiteit. Het OM stelt dat twee Purmerenders al ruim een miljoen euro per persoon zouden hebben verdiend aan een eerder drugstransport. De verdachte uit Dijk en Waard zou daarbij 20.000 euro hebben ontvangen. Het OM heeft echter geen exact bedrag kunnen vaststellen dat de verdachte uit Enkhuizen aan dit transport heeft verdiend.

Het onderzoek naar de verdachten werd mogelijk gemaakt door het kraken van de berichtendienst Sky ECC en een tip uit het criminele milieu. De politie was al geruime tijd bezig met het in kaart brengen van de activiteiten van de verdachten in deze zaak.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844