Enkhuizer weggeefkast constant doelwit van ‘slooppubers’, maar Nadia geeft niet op

16 april 2024 20:31
Bron: Aangeleverd

De weggeefkast van Nadia Meester (27) uit Enkhuizen is steeds weer doelwit van jongeren die spullen weghalen en voor overlast zorgen. De aanschaf van een camera bracht nog geen verbetering, een nieuwe kast mét slot wellicht wel, hoopt Nadia. Ze weigert zich over te geven aan de vernielzucht. “Voor veel mensen is het heel fijn dat die kast er is.”

Nadia bij haar weggeefkast in Enkhuizen

Het is een triest, repeterend verhaal. Jongeren die steeds maar weer met de verkeerde intenties naar de weggeefkast komen. ’s Avonds, of zelfs midden in de nacht. Nadia startte zo’n drie jaar geleden met een kast, waar mensen met een smalle beurs producten als maandverband, tandpasta en tandenborstels kunnen halen. “Er wordt veel gedoneerd, maar soms betalen we iets uit eigen middelen, bijvoorbeeld met Sinterklaas of Kerstmis.”

‘Smeren tandpasta op de stoep’

Een meer dan nobel streven, maar een deel van de Enkhuizer jeugd vindt het nodig om spullen weg te halen en het te vernielen. “Dan smeren ze de tandpasta bijvoorbeeld op de stoep, gooien spullen in de tuin of in de steeg. Of maken verpakkingen open en smijten de inhoud op straat. Ze weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Het gaat maar door”, zegt Nadia.

De komst van een camera, aangeschaft na crowdfunding, bracht nog geen gewenst effect. “Ze staan gewoon te zwaaien en te roepen. Ik heb ze ook wel eens op heterdaad betrapt, de buren ook. Dan word je uitgescholden en rennen ze snel weg.”

“Wat ik zou doen? Hun zakgeld afpakken en dat bedrag aan de weggeefkast schenken”

Nadia Meester – Weggeefkast Enkhuizen

Inmiddels is er contact met enkele ouders van de ‘slooppubers’. “Het zijn jonge jongens, ik denk tussen de 12 en 14 jaar. Die schrikken als ik zeg wat er is gebeurd. Ze komen binnenkort langs. Ik hoop dat ze een deel van de schade betalen. Wat ik zou doen? Hun zakgeld afpakken en dat bedrag aan de weggeefkast schenken. Dit moet gewoon stoppen.”

Sloten werken niet meer

Nadia hoopt een nieuwe kast te kunnen aanschaffen, eentje die ’s nachts op slot kan. “De huidige staat nu drie jaar in weer en wind. Het hout is gaan werken en de sloten werken niet meer.” Via een nieuwe crowdfunding probeert ze het bedrag bij elkaar te verzamelen. 

De vernielzucht krijgt haar er niet onder. “Mensen om mij heen of op mijn werk vragen wel eens: ‘Wat haal je je op je hals? Doe je naast je werk zo je best, krijg je dit er voor terug…’ Ik werk fulltime in de zorg en stop er veel tijd en liefde in. En ik weiger op te geven. Voor veel mensen, die bijvoorbeeld in de schuldsanering zitten, is dit heel waardevol. Dat geeft heel veel voldoening.”

De weggeefkast van Nadia in Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844