Enkhuizer wijk komt steeds dichter bij eigen buurtwarmtenet en zoekt meer deelnemers

23 april 2024 06:30
Bron: NH Media / Anne Klijnstra

Het project voor een eigen buurtwarmtenet in de wijk Gommerwijk-West is klaar om te starten. Een buurtinitiatief waarbij de woningen daar worden verwarmd met de hulp van een nabijgelegen bollenbedrijf. Woensdag wordt er bij middelbare school de RSG een bijeenkomst gehouden. Om leden bij te praten en op zoek te gaan naar nog meer deelnemers.

Het is een burgerinitiatief Buurtwarmte Enkhuizen, een vrijwillige coöperatie van bewoners in de wijk, startte in 2020. In de tussentijd is er veel gebeurd, en niet alleen op technisch gebied. In samenwerking met gemeente Enkhuizen is ook een grote subsidie in de wacht gesleept. En nu is het tijd voor de volgende stap, het daadwerkelijk verwarmen van de woningen. “En als je huis er geschikt voor is kan er ook koeling worden geleverd”, legt buurtbewoners en vrijwilliger Marcel Kelfkens uit.

Buurtwarmte Enkhuizen heeft meerdere buren al geholpen met de verduurzaming van hun woning. “Hiervoor worden energiecoaches ingezet, vrijwilligers die de bewoner voorzien van tips”, vertelt de Enkhuizen. “Dat kan gaan over het isoleren van de woning of de aanschaf van zonnepanelen, noem het maar op.”

De tekst gaat verder.

Naast de verduurzamingstips kunnen de bewoners zich ook laten voorlichten over de kosten om aangesloten te worden op het warmtenet. “Je kan het niet alleen maar doen uit ideële overwegingen. Het moet ook betaalbaar blijven.”

Wat kost het?

Maar wat het precies kost voor deelnemers is niet in één getal te benoemen, stelt Kelfkens. Het gaat dan om de aanschaf van een warmtepomp. Volgens hem is het bedrag onder meer afhankelijk van de oppervlakte van een woning, en hoe duurzaam een huis al is. Tijdens de informatieavond wordt meer verteld over de investering die gedaan moet worden, maar ook over het geld dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld.

“We hebben een subsidie van 4,2 miljoen euro gekregen, vanuit de pot voor aardgasvrije wijken”, licht Kelfkens toe. “Dat is voor een deel bestemd voor de aanleg van het warmtenet, en een deel wordt gebruikt voor een tegemoetkoming aan deelnemers. Dat laatste komt neer op ongeveer 6.700 euro per huishouden.”

Het warmtenet wordt beschikbaar voor een deel van de wijk Gommerwijk-West. “Het gaat om het gebied tussen de Berrie, de Gouw, de Kweekwal en de Sebastiaan Centenweg”, vertelt Kelfkens. “De omvang hiervan sluit aan op de hoeveelheid warmte die het bollenbedrijf kan leveren.”

Verwarmen in de winter, verkoelen in de zomer

Deelnemers krijgen een warmtepomp in hun huis. “Bijvoorbeeld op de plaats waar nu de cv-ketel hangt. Met een boiler wordt het water verwarmd waardoor de mensen zelf meer controle hebben over hun kosten. Het neemt de ruimte in van een hoge koel- en vriescombinatie en het maakt weinig geluid.” In de zomer biedt dit systeem volgens Kelfkens ook voordelen. “Als je huis er geschikt voor is kan het ook gekoeld worden. Dit werkte het beste bij vloerverwarming.”

Maar om ook echt te kunnen starten is er een minimum van 130 woningen nodig. “We hebben nu 120 leden. We gaan ervan uit dat zij in ieder geval geïnteresseerd zijn in het warmtenet. Maar het uiteindelijke voorstel dat op tafel komt, zal van grote invloed zijn of iemand daadwerkelijk besluit om mee te doen”, aldus Kelfkens. Bewoners die dat willen kunnen deze zomer een aanbod tegemoet zien. De informatiebijeenkomst bij RSG in Enkhuizen begint woensdag om 19.30 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844