Er komen in de historische binnenstad van Enkhuizen meer mogelijkheden om zonnepanelen op daken te leggen, om zo de woningen versneld te kunnen verduurzamen. Een ruime raadsmeerderheid heeft dat dinsdagavond afgedwongen met een motie, die door wethouder Jan Franx wordt omarmd. “Ik pak de handschoen op.”
Het was dinsdagavond in de gemeenteraad van Enkhuizen een zichtbare politieke worsteling. Bleef het beschermde stadsgezicht behouden of wordt de verduurzamingsslag mogelijk gemaakt?
Het is een vraag die al langere tijd speelt. Steeds meer bewoners proberen vanwege de hoge energieprijzen hun woning te verduurzamen. Zo ook eigenaren van monumentale panden, maar zij stuiten vaak op weerstand van de gemeente die strenge eisen stelt.
De gemeente verleend jaarlijks zo’n 30 vergunningen. “Naast geweigerde vergunningen zijn er ook principeverzoeken en informatievragen voor zonnepanelen in de binnenstad”, vertelde een woordvoerder eerder tegen NH Nieuws.
Er liggen veel vergunningsaanvragen van bewoners om zonnepanelen te mogen plaatsen. Het verduurzamen van woningen kan en moet sneller, vinden lokale fracties Enkhuizen Vooruit (EV) en het CDA. Volgens hen duurt het toestaan van zonnepanelen in de historische binnenstad veel te lang. “Het hoort bij deze tijd. Laten we het omarmen en de energietransitie te lijf gaan”, aldus Gerhard van Galen (CDA). Om deze bewoners een helpende hand te bieden, wil wethouder Jan Franx haast maken met het verruimen van de beleidsregels.
Tekst gaat verder.
In de zogenoemde raadsvoorstel, waarover de gemeenteraad zich de afgelopen periode boog, worden de mogelijkheden al wel wat verruimd, maar volgens het CDA, Enkhuizen Vooruit! (EV), D66 en SP nog niet ver genoeg. Daarom willen ze met een ingediende motie een stapje verder gaan dan wat het college twee weken gelden voorstelde.
Want hoewel de gemeente haar beleidsregels wil verruimen, gelden er nog wel een aantal restricties. Zo mogen zonnepanelen slechts de helft van het dak beslaan en moet het 3 meter van de voorgevel afliggen. Die restricties willen de lokale fracties loslaten. “Ook het plaatsen van zonnepanelen in het groene gebied moet vergunningsvrij worden om ambtelijke tijd te besparen”, vindt Frank van Gangelen (EV).
Wethouder Jan Franx staat hier niet onwelwillend tegenover. “Op zich vind ik dat geen probleem, omdat het een belangrijk onderwerp is. Die aanvragen moeten wel eerst onderzocht worden en dat vergt veel tijd. En we moeten advies vragen aan de welstandscommissie.” Volgens hem zijn er meer ‘monumentale’ gemeenten in Noord-Holland die bezig zijn met het verruimen van de beleidsregels. “We leren van elkaar.”
Franx wijst daarnaast naar alternatieven, voor het geval bewoners van historische panden niet in aanmerking komen voor zonnepanelen. “Denk aan duurzame energie uit ramen en dakpannen of isolerend glas”, benoemt hij. “Het moet door de gemeente worden uitgezocht, hoe we hier mee om kunnen gaan.”
Een ruime raadsmeerderheid stemt uiteindelijk in met het raadsvoorstel en de motie. Niet iedereen is even enthousiast. Zo waakt de PvdA voor het “historische aanzicht” van de binnenstad. “Als het met het klimaat misgaat dan hebben we over 100 jaar überhaupt geen erfgoed meer”, reageert burgemeester Eduard van Zuijlen daarop.
De gemeenteraad wil in juni al duidelijkheid, maar wethouder Jan Franx wil er geen tijd aanhangen. “Zo snel mogelijk”, belooft hij, die ook extra kosten niet uitsluit. “Bewoners kunnen alvast met het nieuwe beleid aan de slag.”
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405