Enkhuizerzand staat op provinciaal monument: “Dit kan een bom zijn onder hele plan”

14 november 2019 14:42
Bron: Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN – Erfgoedvereniging Heemschut heeft een ‘boze brief’ gestuurd naar de provincie over de gehaaste nieuwe plannen voor het recreatiepark Enkhuizerzand. “Wat hier gebeurt is zo slecht, dus we vragen de provincie om alsjeblieft in te grijpen. Het plan wordt namelijk op de grond van een provinciaal monument gerealiseerd. Dat mag niet”, aldus Christian Pfeiffer van de vereniging. 

De erfgoedvereniging heeft in haar brandbrief een aantal argumenten genoemd waarom ze vindt dat de provincie moet ingrijpen bij de planvorming van de gemeente Enkhuizen. Het belangrijkste punt, gaat volgens Pfeiffer om de percelen waar een nieuwe camping moet komen. “Deze grond is namelijk een provinciaal monument. Dat lijkt niemand te weten. Maar je mag op die grond niet zomaar dingen doen en inmiddels is er al zand op gestort. Volgens Christian zou deze constatering ‘nog wel eens een bom kunnen leggen onder het hele plan’. 

Volgens de vereniging heeft de provincie geen overdracht gedaan aan de gemeente of aan Droomparken om op deze monumentale grond te bouwen. “Dan zouden er namelijk vergunningen moeten zijn afgegeven die inzichtelijk zijn, en die hebben we niet kunnen vinden in ons onderzoek.” 

“Dat het om provinciaal monumentale grond gaat, lijkt niemand te weten.”

Christian pfeiffer van erfgoedvereniging heemschut

Naast de zorgen om de monumentale grond, maakt de vereniging ook een punt van het feit dat de gemeente Enkhuizen een overeenkomst heeft gesloten met ontwikkelaar Droomparken over de looptijd van beslissingen. “Ze hebben zichzelf in deze afspraak verplicht dat het plan aan het einde van het jaar klaar moet zijn. Daarmee binden ze zichzelf vast aan tijd, en zorgt dit voor dusdanige druk. Wij vinden het niet goed dat tijdsdruk en een mogelijke boete de basis zijn van de snelle beslissingen die nu worden gemaakt”, aldus Pfeiffer. Deze overeenkomst is in aanloop naar de raadsvergadering openbaar geworden en daarin is te lezen dat deze afspraak is gemaakt. 

Als de provincie niet binnen een maand reageert op de brief van Erfgoed Heemschut, stapt de vereniging na de inzageperiode van het nieuwe bestemmingsplan naar de rechter. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844