‘Enorme kaalslag’ van 702 bomen bij Enkhuizerzand voor komst vakantiehuisjes

23 november 2023 06:14
Bron: Gemeente Enkhuizen

Honderden bomen bij recreatiegebied Enkhuizerzand in Enkhuizen gaan begin volgend jaar noodgedwongen tegen de vlakte. Door de bouw van een vakantiepark in 2024 moet er ruimte vrijgemaakt worden. Uiteindelijk moeten er 160 vakantiehuisjes van EuroParcs verrijzen. De gemeente gaat bij iedere boom die wordt gekapt er eentje terugplanten.

Sfeerimpressie van het vakantiepark in Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen heeft afgelopen vrijdag een kapvergunning afgegeven aan EuroParcs. Het gaat om het deel tussen Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum. 

Voor de bouw van het vakantiepark in 2024 moet er ruimte vrijgemaakt worden. De gekapte bomen worden gecompenseerd met nieuwe boomsoorten van minimaal drie meter hoog. “Er staan nu veel bomen van dezelfde soort, waarvan veel bomen van matige tot slechte kwaliteit zijn met een beperkte levensverwachting”, aldus een woordvoerder.

Dit eenzijdige bomenbestand wordt vervangen door een diverser aanbod van bomen en struiken die beter bestand zijn tegen de weeromstandigheden op die plek. “Daarbij wordt er met de nieuwe aanplant de biodiversiteit versterkt.”

De bomen die gekapt zullen worden zijn geen monumentale bomen, verzekert de gemeente Enkhuizen. De kapwerkzaamheden vinden begin januari plaats voordat het broedseizoen begint.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405