De gemeente Opmeer gaat een enquête op poten zetten om te peilen of er draagvlak is voor de bouw van 58 prefabwoningen voor statushouders, spoedzoekers en jongeren uit de eigen gemeente. Mocht dat uitblijven, dan wordt de aangewezen locatie bij sportpark De Weyver in Hoogwoud van tafel geveegd.
Dat laat het college van Opmeer in een raadsbrief weten. De komst van een permanent woonwijkje voor zogeheten ‘aandachtsgroepen’, jongeren en starters uit de eigen gemeente zorgde voor de nodige ophef en verdeeldheid in Hoogwoud. Om te bepalen wat voor standpunt de gemeente in moet nemen, wil zij dankzij een enquête weten hoe de dorpskernen over de bouwplannen denken.
Daarmee komt een lang gekoesterde wens van omwonenden in vervulling, nadat ze zich buitenspel gezet voelde door de gemeente. De hamvraag is vooral of de door de gemeente gekozen locatie bij sportpark De Weyver genoeg steun krijgt. Mocht die uitblijven, zal de gemeente moeten afzien van de locatie.
De gekozen locatie, die volgens de gemeente ‘het meest kansrijke is’, is nu bekend als extra ruimte voor de Landbouwshow Opmeer en hondenuitlaatveld. Het stuk grasveld moet volgend jaar een heuse woonwijk worden, die genoeg ruimte biedt voor het plaatsen van 58 prefabwoningen. Dit moet een versnelde oplossing bieden voor het woningtekort in Opmeer.
De gemeente heeft als uitgangspunt dat 50 procent van de woningen bestemd is voor jongeren en starters uit de eigen gemeente. “Verder hebben we een taakstelling om statushouders te huisvesten. Dat verschilt van jaar tot jaar. Wij verdelen die over heel Opmeer. Er komen er dus ook een paar van op die locatie, maar niet allemaal. Daarbij moeten we nog bekijken hoeveel woningen beschikbaar kunnen komen voor spoedzoekers”, vertelde wethouder Herman ter Veen eerder aan NH.
De enquête wordt van 8 tot 22 november gehouden.
Wat zijn statushouders en spoedzoekers?
Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten deze statushouders vervolgens een passende woonruimte aanbieden.
Spoedzoekers zijn woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar een onderdak. Een aantal voorbeelden zijn huisuitzettingen en gedwongen verkoop, economische daklozen, echtscheidingen en andere verbroken relaties en ex-gedetineerden.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405