Enza Zaden uit Enkhuizen wil miljoenen investeren in extra kassen en laboratoria

17 februari 2023 06:16

Zaadveredelingsbedrijf Enza Zaden wil haar hoofdvestiging in Enkhuizen sterk gaan uitbreiden. Hoewel dat volgens het bestemmingsplan van de gemeente niet is toegestaan, is de gemeente bereid om dat te wijzigen om de miljoenenoperatie mogelijk te maken.

Enza Zaden

Dat Enza Zaden wil uitbreiden, heeft te maken met klimaatverandering. De vraag naar gezond, gevarieerd en voldoende voedsel is groter dan ooit. Bovendien zal die vraag alleen maar toenemen. Het veranderende klimaat vraagt om groenterassen die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en ziektes.

Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er nieuwe technologieën nodig, die de ontwikkeling van deze rassen en duurzame teeltmethoden kunnen versnellen. “Om ruimte te bieden aan de groei en ontwikkelingen die Enza Zaden nu doormaakt, is uitbreiding noodzakelijk’, aldus het college in een brief aan de gemeenteraad.

Het zaadveredelingsbedrijf uit Enkhuizen wil nieuwe kassen, laboratoria en bedrijfsruimtes bijbouwen op hun eigen terrein. Ook moet er een locatie komen, waar zaden getest kunnen worden op ziektes en resistentie.

De gemeente staat positief tegenover het uitbreiden van het terrein. Maar wel met de voorwaarde dat het aantal verkeersbewegingen in kaart worden gebracht. Ook moet de overlast en gevolgen voor de verkeersveiligheid aan de Haling en de Elsenburg getoetst worden.

Wanneer het zaadveredelingsbedrijf wil beginnen met deze uitbreiding en hoeveel het gaat kosten, is nog niet duidelijk. Woordvoerder Jessica van Dijk: “Het bestemmingsplan zal eerst moeten worden aangepast. Daarom hebben wij een gemotiveerde aanvraag ingediend. Pas wanneer er duidelijkheid over de uitkomst is, kunnen wij een goede inschatting maken over de verdere planning en kosten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405